Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в неделя отправи искане, което се стори прекомерно за някои анализатори. Тя настоя президентът на САЩ Джо Байдън да бъде добавен към планината Ръшмор.

Пелоси похвали Байдън като "последователен президент на Съединените щати" и предположи, че той заслужава място до емблематичните фигури, които вече са издълбани в паметника.

"Имаме Теди Рузвелт там горе и той е прекрасен", каза Пелоси по време на интервю за CBS News Sunday. "Не казвам да го свалим, но можем да добавите Байдън."

Забележките на Пелоси идват дни след като Байдън обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране и подкрепи вицепрезидента Камала Харис, след неотдавнашния му предизвикателен дебат с Доналд Тръмп по CNN.

Има спекулации, че Пелоси е изиграла роля в решението на Байдън да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. поради опасения относно шансовете му срещу Тръмп.

По-рано бившият президент Доналд Тръмп също намекна за желанието си да бъде издълбан в планината Ръшмор, като каза: "Звучи ми като добра идея."

Той обаче отрече съобщенията, че администрацията му се е свързала с републиканския губернатор на Южна Дакота Кристи Ноем за превръщането на тази идея в реалност.

Връх Ръшмор, изобразяващ 60-футовите лица на президентите Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн, стои като "храм на демокрацията".

Скулпторът Гуцон Борглум избра тези президенти за техните основни роли в американската история: Вашингтон за основаването на нацията, Джеферсън за експанзията на запад, Линкълн за запазването на съюза и прекратяването на робството и Рузвелт за насърчаването на индустриалните иновации. Паметникът е издълбан в гранитната скала между 1927 и 1941 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase