Снимка: БГНЕС

Миналата седмица, след като светът научи за покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, Маргарита Симонян, най-успешният руски правителствен пропагандист и главен редактор на държавния телевизионен канал RT, написа в канала си в Telegram: "Тръмп беше нападнат от идиот по заповед на Дълбоката държава, която изчерпа всички възможности, за да предотврати победата му".

Няколко часа по-рано тя изрази различно мнение: "Когато другите възможности да се отървеш от неудобния президент са изчерпани, в играта влиза добрият стар Лий Харви Осуалд".

Споменаването на Лий Харви Осуалд, убиецът на Джон Ф. Кенеди, не е случайно - Симонян е сигурна, че и той е убит през 1963 г. от американската Дълбока държава, т.е. "държавата в държавата".

Говорителят на Путин Дмитрий Песков, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и руски пропагандисти направиха подобни изявления през последните дни. Някои от тях дори директно обвиниха президента на САЩ Джо Байдън. "Кой, ако не Байдън и неговите кохорти, е оформил със собствените си ръце образа на дявола Тръмп в продължение на няколко години. Всеки либерален телевизионен канал говори за него като за абсолютното зло за Америка", бе заявено например по държавният телевизионен канал "Россия-1".

Изявленията са много показателни: конспирациите са се превърнали в толкова неразделна част от руската пропаганда, че много руски държавни служители са започнали да вярват в собствените си приказки.

Това започна около 2013 г., когато Кремъл разработи нова информационна стратегия. С указ на президента Путин беше създадена нова държавна информационна агенция, на която беше възложена много конкретна задача: да се бори със западното влияние. кръстник и идеолог на новата структура стана бившият министър на печата на Путин Михаил Лесин. Маргарита Симонян става главен редактор.

Оттогава насам държавните бюджети за пропаганда са се увеличили многократно. По това време каналът вече е завършил ребрандирането си: Вече не се нарича Russia Today, а е известен като RT. Преди всичко обаче той престана да възхвалява Русия. Сега каналът произвеждаше много по-популярно и търсено в световен мащаб съдържание: истории за това колко ужасна е Америка, от една страна, и конспиративни истории, от друга. Те включваха недоказани, но сензационни разследвания, като например, че атентатите от 11 септември са организирани от американските тайни служби, че Джон Ф. Кенеди е бил убит от агенти на ФБР и че принцеса Даяна е била убита по заповед на кралица Елизабет II. RT бързо разшири обхвата си в страните от Глобалния юг.

В Русия RT не излъчва на руски език, но руските пропагандни телевизионни канали също не забавят темпото си. През последните десет години те дори се състезават кой ще измисли най-сензационните конспиративни теории.

РЕН-ТВ, която е собственост на близкия приятел на Путин Юрий Ковалчук, е водеща. Навремето каналът имаше репутацията на последния приличен кабелен канал с качествени новини. Но от 2014 г. насам той се специализира в теориите на конспирацията: Американците не са кацали на Луната, Стенли Кубрик е заснел всичко в Холивуд, Рокфелеровци и Ротшилдовци управляват света, Земята е плоска, а извънземни и влечуги живеят сред нас.

РЕН-ТВ не е просто незначителна телевизионна станция, която се гледа от няколко луди граждани. Това е един от така наречените "федерални" телевизионни канали и той е достъпен за почти всички в страната.

Планът "Дълес" и Мадлин Олбрайт

Обаче много хора от обкръжението на Путин, особено ветерани от КГБ, са податливи на конспиративни теории още преди това безсрамно промиване на мозъци от телевизионните канали.

Техният мироглед се основава на т.нар. план "Дълес". Те вярват, че директорът на ЦРУ Алън Дълес някога е разработил своеобразен сценарий за разпадане на съветското общество чрез разпространяване на западните ценности сред младите хора. Той е искал да унищожи Съветския съюз, като лиши руснаците от техните традиционни ценности и национална идентичност.

В американските архиви не е намерено Нищо подобно на плана "Дълес", но в руската художествена литература има много от него. От "Бесове" на Фьодор Достоевски през съветските класици на социалистическия реализъм до съвременната националистическа художествена литература - всички те изобразяват врагове, които се опитват да унищожат Русия.

През миналия век са написани много романи, които съдържат пламенни монолози на злодеи, които разказват как искат да поставят Русия на колене. Колкото и да е странно, именно тези текстове най-много приличат на "плана Дълес" и най-вероятно са неговият основен източник. Документът е споменат за първи път в руската преса през 1993 г. и много е вероятно да е съставен от няколко художествени произведения.

Защо навлизам в такива подробности за тази глупост? Защото тя е неразделна част от съвременната руска пропаганда. Планът "Дълес" редовно се цитира в телевизионните предавания от Никита Михалков, най-известният руски режисьор, носител на "Оскар", а сега най-близкият мракобесник на Путин.

Визията на Николай Патрушев

Друг вярващ в плана "Дълес" и подобни конспиративни теории е Николай Патрушев, бивш директор на ФСБ и бивш секретар на руския Съвет за сигурност. През последните десет години той е най-влиятелният руски външнополитически стратег, най-важният руски ястреб, лицето на "антизападното" и "антиамериканското" крило в руското ръководство. И през цялото време гръмко разобличава световната антируска конспирация.

Още през 2014 г., малко след първата руска инвазия в Украйна, той публикува манифест, озаглавен "Втората студена война". В него Патрушев изложи собствената си версия за най-новата история на Русия: Съветският съюз се е разпаднал поради план, разработен от Збигнев Бжежински и ЦРУ за отслабване на съветската икономика. След разпадането на Съветския съюз обаче Студената война далеч не е приключила: САЩ са си поставили за цел да разчленят Русия. САЩ и други западни държави са провокирали войната в Чечения; през постсъветските години САЩ са подготвяли кризата в Украйна. Истинската цел на Запада обаче е била да удари Русия.

В по-късни текстове Патрушев доразвива тази идея и добавя обвинения срещу САЩ: от създаването на "Ислямска държава" до възраждането на нацизма в балтийските държави и Украйна. При това многократно цитира бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която била казала: "Несправедливо" е, че такива големи и богати на ресурси райони като Сибир и Далечния изток са попаднали "под властта на Москва".

"Световното задкулисие"

Мадлин Олбрайт никога не е правила подобно изказване, но през юли 2015 г. е открит първоизточникът на мита. Признанията на бивш офицер от руското разузнаване, който още през 2007 г. казва, че ФСО, Федералната служба за охрана, уж използвала екстрасенси, за да чете мислите на западни политици. Според него руските ясновидци са прочели мислите на държавния секретар Олбрайт, включително и това, че Русия не трябва да притежава богатия на ресурси Сибир. Изглежда, че руското ръководство е било подведено от собствената си пропаганда.

Но сега не само телевизионният канал RT, който е създаден, за да съблазнява почитателите на теориите на конспирацията по целия свят, но и най-влиятелните официални лица в страната започнаха да говорят за "световното задкулисие".

Благодарение на Патрушев вътрешният антиамериканизъм, който от години набира популярност в руското общество, се превръща в официална руска идеология. От февруари 2022 г. той е общият език на руските политици. Дори ако някой признава абсурдността на конспиративните теории, малко вероятно е да ги опровергае публично.

Искал ли е Зеленски да убие Тръмп?

Опитът за убийство на Тръмп събуди всички видове демони на руската пропаганда - дори и тези, които преди не бяха много активни. Всички са сигурни, че става дума за конспирация, всички обвиняват американските власти, но всеки има своите нюанси.

Например гореспоменатата Маргарита Симонян вижда във факта, че има конспиративна теория за иранско участие, отделно доказателство за вината на американската дълбока държава. "И човек би могъл да предположи, че това не е вярно, ако Дълбоката държава не беше започнала така комично и несръчно да обвинява за всичко Иран. Ако предизвикващата гадене Си Ен Ен вече не тичаше след иранците с микрофон и не питаше защо са организирали всичко това", пише тя.

Довереникът на президента Путин Виктор Медведчук, бивш ръководител на украинската президентска администрация, когото официален Киев обвини в държавна измяна и когото Русия размени през 2022 г., разпространи историята, че Зеленски се е опитал да убие Тръмп.

Според Медведчук Тръмп се е превърнал в "личен враг на украинския неонацист", защото бившият американски президент "иска да донесе мир в Украйна", което би означавало "загуба на властта на нацисткия режим на Зеленски". Невъзможно е да се коментират тези глупости - но руските държавни медии ги отразяват така, сякаш става дума за сериозни предположения.

Терористи от ФСБ и пропагандисти от ЦРУ

През последните десетилетия руското либерално гражданско общество също измина дълъг път. В началото на миналия век то се опитваше да не вярва в теориите на конспирацията и им се смееше. Най-характерният пример за това бяха прословутите атентати в Москва през септември 1999 г., които според официалната версия бяха извършени от чеченски терористи.

Първите, които публично застъпиха различна версия, бяха бившият руски олигарх Борис Березовски и бившият ръководител на службата му за сигурност Александър Литвиненко. Те заснеха филм, озаглавен "ФСБ взривява Русия". В него те доказват, че терористичните атаки в Москва са били организирани от руските служби за сигурност, за да сплашат обществото и да осигурят безапелационната победа на Путин на първите му президентски избори.

Първоначално малцина им повярваха. Тяхната версия на историята се стори на мнозина твърде пресилена, а и качествените медии не я приеха сериозно. Но след това Литвиненко беше отровен с полоний и стана известно, че Путин има навика да убива враговете си. Накрая Алексей Навални доказа (с помощта на разследващия журналист Христо Грозев), че руските служби за сигурност са се опитали да убият и него.

През последните години, след началото на руската инвазия в Украйна, много от противниците на Путин също са готови да повярват на всичко: например, че не бойци на ИДИЛ са организирали неотдавнашния терористичен акт в Москва, а служители на ФСБ - или поне, че последните са участвали активно.

Увереността, че от властите можеш да очакваш всичко, всяка безпринципна фалшификация, всяка жертва, се е превърнала в консенсус в руското общество. След покушението срещу Доналд Тръмп някои написаха: "Кой има изгода", като имаха предвид, че Тръмп ще бъде облагодетелстван от покушението.

Някога популярна руска телевизионна водеща, която се е преместила в САЩ и води отшелнически живот, написа: "Той знае, че образът му, който предизвикателно вдига юмрук във въздуха, ще бъде достатъчен, за да успокои много колебаещи се и да му осигури президентския пост през ноември. Подобно на много други, няма да се изненадам, ако години по-късно научим, че той сам е инсценирал събитието. Да, толкова съм цинична, когато става дума за Тръмп."

Какво е това, психологическа травма, причинена от десетилетията на управление на Путин? Или е част от същия процес, при който в една авторитарна държава всяка теория на конспирацията изглежда по-убедителна от пропагандата - само че различните страни избират различни теории на конспирацията?

По тъмна ирония на съдбата ЦРУ публикува стари документи за руската политика през 90-те години на миналия век точно в деня на покушението срещу Доналд Тръмп. Те сочат, че Михаил Лесин, бащата на руската пропаганда и учител на Маргарита Симонян, е бил сътрудник и информатор на ЦРУ. Лесин умря при мистериозни обстоятелства във Вашингтон през 2015 г. В Москва се появиха слухове, че той изобщо не е починал, а е попаднал в програма за защита на свидетели.

Разбира се, Симонян и другите пропагандисти не коментираха тази шокираща информация от Америка. Те имат достатъчно работа с разобличаването на Дълбоката държава и администрацията на Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase