Снимка: БГНЕС

Публичните призиви от страна на демократите, които искат от президента Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара, утихнаха през последните дни, но зад кулисите опитите президентът и неговите най-добри помощници да бъдат накарани да се оттеглят, продължават. Това съобщават няколко източника от Демократическата партия пред CNN.

Тези източници казват, че сред усилията са многократни бележки от опитен и уважаван социолог от Демократическата партия Стенли Грийнбърг, който споделя мнението си, че Байдън е на път да загуби изборите – и то по начин, който нанася дълбоки щети на други кандидати на Демократическата партия.

"Ще загубите всичко", така един демократ описа бележка, изпратена от Грийнбърг до вътрешния кръг на Байдън през последните дни. "Опустошително", беше еднословният отговор на втори демократ, близък до Белия дом, който е запознат с бележките на Грийнбърг.

Тези източници твърдят, че Грийнбърг е изпратил няколко бележки през последните две седмици след унищожителното представяне на президента в дебата, анализирайки вътрешни анкети, според които той показва, че позицията на президента продължава да се влошава, тъй като американците преобладаващо не го виждат като способен да служи още четири години.

Грийнбърг е водещ социолог на Демократическата партия от десетилетия и работата му включва съветване на двете печеливши президентски кампании на Бил Клинтън. Той отказа коментар.

Няколко членове на Конгреса от Демократическата партия също са продължили да лобират частно, казаха тези източници, призовавайки висшите съветници на Байдън да обмислят щетите върху наследството на Байдън, ако президентът не само загуби Белия дом, но републиканците държат Камарата и завладеят мнозинството в Сената.

Един депутат от Демократическата партия каза пред CNN, че някои висши помощници на Байдън разбират "дълбочината на това", но вярват, че може да се обърне и във всеки случай описват президента като непреклонен във вярата, че може да спечели. В интервюто си за NBC News в понеделник, например, президентът отново даде да се разбере, че няма намерение да се оттегли.

Мнението на законодателя беше, че е контрапродуктивно да се отправят допълнителни публични призиви към Байдън да се оттегли точно сега, поради наложителността на единен партиен отговор на републиканския конгрес тази седмица и поради многократните публични изявления на президента за оставане в надпреварата.

Но този демократ прогнозира, че този подход ще се промени, ако анкетите и други данни след конгреса на Републиканската партия покажат, че позицията на президента се влошава още повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase