Снимка: БГНЕС

Джо Байдън категорично отхвърли спекулациите, че ще се откаже от президентската надпревара в САЩ. Той заяви на митинг в щата Мичиган, където се води ключова битка за гласове, че ще победи "заплахата за нацията" Доналд Тръмп.

"Напоследък се появиха много спекулации. Какво ще направи Джо Байдън? Дали ще остане в надпреварата? Ще се откаже ли? Ето какъв е моят отговор: Аз се кандидатирам и ще спечелим. Няма да променя това", каза Байдън в отговор на скандирания "Не се отказвай".

Междувременно нколко спонсори на Демократическата партия на САЩ са спрели превеждането на дарения на обща стойност над 90 млн. долара, докато партията не замени действащия президент на САЩ Джо Байдън с друг кандидат в кампанията, съобщава The New York Times (NYT), позовавайки се на два свои източника. Според източниците друга част от "осемцифрения ангажимент" е била замразена.

В материала на NYT се казва, че сумата от 90 млн. долара все още не е преведена на политическия комитет Future Forward. Изданието свързва подобни решения на спонсорите с неуспешното представяне на Джо Байдън на дебата с Доналд Тръмп. Отбелязва се, че отказът да се преведат средства идва на фона на опитите на съветниците на действащия президент да убедят Джо Байдън да се оттегли от надпреварата.

Според NYT преди дебата Комитетът на демократите е планирал да събере над 700 млн. долара за кампанията на Джо Байдън. До момента те са събрали 430 млн. долара.

През юни Джо Байдън взе участие в дебат с Доналд Тръмп. Според проучване на CNN, която организира дебата, 67 % от зрителите смятат Доналд Тръмп за победител. След това редица американски медии, държавници и спонсори на Демократическата партия поискаха от действащия президент да се оттегли от предизборната надпревара. NBC и FT писаха, че щабът на Байдън е изправен пред риска да изчерпи средствата за кампанията си, тъй като дарителите се готвят да намалят даренията си. Джо Байдън е отказал да се оттегли от надпреварата. Президентските избори в САЩ са насрочени за 5 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase