Снимка: ЕПА/БГНЕС

CNN съобщава, че Нанси Пелоси и Барак Обама са обсъждали насаме американския президент Джо Байдън и неговата кампания за предстоящите избори през ноември. и двамата са изразили загриженост относно това колко по-трудно според тях е станало за президента да победи Доналд Тръмп. Нито един от двамата не е съвсем сигурен какво да прави.

Демократите отчаяно се нуждаят от победа над Доналд Тръмп, но след катастрофалния дебат това изглежда все по-трудно постижимо. Това ги накара да се обърнат с молба към Обама или Пелоси, за да им помогнат да стигнат дотам, съзнавайки, че лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър няма доверието на Байдън и че лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис няма необходимата дълбочина на взаимоотношенията, за да предаде посланието.

CNN разговаря с повече от дузина членове на Конгреса, оперативни работници и множество хора, поддържащи връзка както с Обама, така и с Пелоси, много от които казват, че краят на кандидатурата на Байдън е ясен и в този момент е просто въпрос на това как ще се развие, дори след пресконференцията в четвъртък вечерта.

Много от колегите на Пелоси се надяват, че тя може да сложи край на вълненията, които погълнаха демократите през последните две седмици. И за голяма част от тях този край може да настъпи, ако и когато тя каже на Байдън, че той трябва да напусне, шише още в-к “Труд”.

Пелоси е говорила с Байдън след дебата, но след това калифорнийският демократ даде да се разбере, че не вижда решението на Байдън да остане в надпреварата за окончателно. Но тя, чрез помощник, отказа да коментира повече.

За разлика от Пелоси, Барак Обама не направи никакви публични прояви или коментари в продължение на две седмици. След дебата между Тръмп и Байдън, бившият американски президент използва социалната мрежа Х: “Случват се лоши дебатни нощи. Повярвайте ми, знам“.

Обама не беше планирал да направи каквото и да е публично изявление, но помощниците на Байдън и Обама се координираха, за да публикуват тази позиция по начин, който отразява тезите на кампанията на Байдън, че първият дебат за преизбиране на Обама през 2012 г. също е минал зле, но той в крайна сметка не е прекратил кампанията си.

Но задълбочаващият се скептицизъм на Обама относно способността на неговия приятел да спечели преизбирането е една от най-лошо пазените тайни във Вашингтон.

“Те наблюдават и чакат президентът Байдън да вземе решение сам“, казва един дългогодишен демократ, близък до всички тях, пред CNN, говорейки при условие за анонимност, за да не бъде възприет като неуважителен към Байдън.
Кампанията на Байдън отказа коментар.

Въпреки че не оспорва, че бившият говорител и Обама са говорили за Байдън, говорител на Пелоси каза пред CNN: „Няма член на Конгреса, който да знае каквото и да било за какъвто и да е разговор, който говорителят Пелоси би провел с президента Обама. Всеки, който казва, че го прави, не говори истината.”

В разговори с някои демократи през последните две седмици Обама е отхвърлил идеята, че би могъл да тласне Байдън в едната или другата посока, дори и да иска, което подчертава тяхната дългогодишна сложна, но лоялна връзка. Тя усложни още повече по време на раздялата им: откакто напуснаха поста си – и седмичните им обеди в Белия дом в продължение на осем години – двамата са говорили много по-малко, отколкото някои от техните съветници често са намеквали.

В миналото – включително по време на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г. – Обама е виждал ролята си като обединител, който може да помогне да се утвърди посоката на партията към онези части от нея, които остават скептични. Досега той не се е ангажирал да играе тази роля в сътресенията около това дали Байдън трябва да остане номинираният, какво ще се случи, ако остане или какво ще се случи, ако промени курса и реши да си тръгне. „Е, той е известен като Обама без драма“, каза конгресменът Емануел Кливър, демократ от Мисури. „Така че, ако има драма, тогава той е този, който трябва да се справи с нея.“

Този подход на Обама се възприема от някои близки до него като начин да запази себе си сух, в случай че трябва да проведе откровен, труден разговор с Байдън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase