Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за втори президентски мандат Доналд Тръмп поздрави руския президент Владимир Путин за размяната на затворници и го определи като “чудесна сделка”, предаде ДПА.

"Бих искал да поздравя Владимир Путин за това, че сключи още една чудесна сделка", каза Тръмп на предизборен митинг на Републиканската партия в Атланта, щата Джорджия.

"Те освободиха някои от най-големите убийци в света", посочи Тръмп. "Освободиха някои от най-злите убийци. И ние си върнахме нашите хора, но човече, направихме някои ужасни, ужасни сделки. Хубаво е да кажем, че ги върнахме, но това не е ли лош прецедент", обърна се републиканският лидер към симпатизантите си.

В рамките на размяната на затворници Русия и Беларус освободиха 16 души, които наред с другите обвинения излежаваха присъди и заради дейността си като журналисти и активисти. В замяна на Москва бяха предадени 10 души от затвори в различни западни държави.
В размяната участваха няколко държави. Двама известни американски граждани – журналистът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, се завърнаха у дома.

Сделката беше договорена от правителството американския президент Джо Байдън с помощта на Германия и други съюзници.

Тръмп изтъкна собствения си опит за връщане у дома на американски граждани, задържани в чужбина по време на президентския му мандат. "Никога не съм плащал нищо", каза той. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase