Снимка: Pixabay

Здравните власти в Съединените щати бият аларма за тревога след като е потвърден четвърти случай на заразяване на човек с вируса птичи грип, предаден от крава. Случаят е от Колорадо, съобщава АФП.

Както и при предишните случаи, човекът е работил във ферма и е бил изложен на контакт със заразени крави, се казва в изявлението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, цитира bTV. Въпреки поредния случай, рискът от заразяване на населението остава малък. Здравните служби обаче вече са подозрителни, тъй като вирусът циркулира и може лесно да мутира и да пламне епидемия от заразени хора.

Заразеният фермер от Колорадо е имал леки симптоми и веднага му е дадено антивирусно лекарство. В момента се възстановява, се казва още в съобщението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

На 1 април беше обявено първото заразяване в САЩ в южния щат Тексас, припомня БГНЕС. Впоследствие бяха регистрирани още два случая в Мичиган. Многобройни стада крави са заразени в няколко американски щата, като епидемията е открита за първи път през март.

Експертите са обезпокоени от нарастващия брой бозайници, заразени с болестта, въпреки че случаите при хора остават редки.

Неотдавнашни тестове потвърдиха, че мишките се разболяват от контакт със сурово мляко, заразено с птичи грип, но пастьоризацията унищожава вируса. Заболяването е установено и при алпаки, отглеждани във ферма в Айдахо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase