Снимка: БГНЕС

Нарастващото демократическо недоволство от шокиращо слабото представяне на президента Джо Байдън в дебата в четвъртък вечер изглежда се превръща в пълномащабен партиен бунт.

"За собственото добро на Байдън и за доброто на страната, той трябва да се оттегли незабавно", каза основният донор на Демократическата партия и бивш мениджър на хедж фондове Уитни Тилсън пред DailyMail.com. "Фактът, че вече минаха три дни и Байдън не направи нищо, за да ни успокои, потвърждава най-лошите ми страхове."

Тилсън е дал на партията над 300 000 долара през последните години.

Дни след като президентът се мъчеше да задържи хода на мисълта си и закъса по средата на отговора си в неразбираеми безсмислици по време на дебата в CNN, левите благодетели все още са на крак.

В събота Байдън се появи на събитие за набиране на средства в Ню Йорк - в лъскав крайбрежен град на Лонг Айлънд - и, според един присъстващ, прочете проста 15-минутна реч от телесуфлера, преди да си тръгне, без да отговаря на никакви въпроси.

"Да правим това през следващите пет месеца няма да е достатъчно", каза гостът на набирането на средства, подчертавайки, че разбираемо разтревожените поддръжници на Байдън заслужават уверение, че той е способен да победи Доналд Тръмп през ноември.

Но по-късно в събота вечерта председателят на Националния комитет на Демократическата партия Хайме Харисън и мениджърът на кампанията на Байдън Джули Чавес Родригес само допълнително разпалиха опасенията по време на конферентен разговор с колебливи членове на DNC.

"Обаждането беше подобно на реч на ура-ура", каза Джон Вердехо, член на партията от Северна Каролина, който каза пред Mail, че е бил изненадан, когато организаторите на разговора не са успели да адресират "слона в стаята", а именно неспособността на Байдън да говори ясно .

Други членове на DNC отидоха дори по-далеч от Вердехо в своите критики. Някои казаха, че са се почувствали "обезпокоени" от служители на кампанията по време на разговора, които сякаш отричат, че има нещо, за което да се притесняват. Официалната линия на екипа на Байдън изглежда е: Няма какво да гледате тук.

"По всеки показател, който има значение, данните показват, че дебатът не е направил нищо, за да промени възприятието на американския народ", настоя Джен О'Мали Дилън, председател на кампанията Байдън-Харис 2024, в бележка, публикувана този уикенд.

Едва ли някой вярва на това твърдение

"Данните!?" написа в Twitter Майк ЛаРоза, бивш прессекретар на първата дама Джил Байдън. "Ако има данни, които противодействат на въздействието на това, което всички видяхме, тогава КЪДЕ, ПО дяволите, СА ТЕ???“

Донорът от демократите Уитни Тилсън по същия начин не укроти думите си.

"Те ни пръскат по краката и ни казват, че вали. Това е обидно. За колко глупави ни смятат?"

Всъщност анкета на CBS News/YouGov, проведена през двата дни след дебата на CNN, установи, че 72 процента от регистрираните гласоподаватели сега не вярват, че Байдън има "менталното и когнитивно здраве, за да служи като президент". Този брой е нараснал от 65% в началото на юни.

В понеделник сутринта Байдън все още се криеше в Кемп Дейвид със семейството си, което се беше събрало за фотосесия след дебата с известната звездна стрелба Ани Лейбовиц.

Той се върна в Белия дом едва късно вечерта в понеделник, когато направи кратки забележки относно решението на Върховния съд относно президентския имунитет, преди да напусне трибуната, без да отговаря на въпроси.

Един репортер можеше да бъде чут да крещи: "Ще се откажете ли?"

Тази очевидна липса на спешност от негова страна дори сега буди тревога сред депутатите от Демократическата партия, които се опасяват, че препъванията на Байдън може в крайна сметка да навредят на собствените им изборни перспективи.

"Всички чакат да видят какво ще направи и каже президентът", каза един от членовете на Камарата. "Мисля, че самият президент трябва да се свърже сериозно с лидерите на Конгреса."

Помощник на демократ от Камарата на представителите, който се изправя срещу конкурентен републикански съперник през ноември, повтори тези опасения и каза на Mail, че има реални притеснения, че недоволството от Байдън ще понижи избирателната активност като цяло.

Според Брет Бруен, бивш съветник на Обама в Белия дом, тази разширяваща се паника на демократите е напълно предвидима.

"Донорите са канарчетата в политическата въглищна мина", каза той. "Идеята, че става объркано, ако Байдън се оттегли, пренебрегва факта, че това вече е голяма бъркотия", добави той.

Може би най-голямото предизвикателство пред партията е, че дори президентът да се оттегли, няма да има очевиден кандидат за заместник или ясен път напред.

Следователно предписанието на Тилсън за Байдън е да се откаже от бележките, телесуфлерите и проверените въпроси и да демонстрира, че се справя с работата, като провежда седмични пресконференции или седи с редакционния съвет на New York Times, за да ги убеди, че не е наред да го призове да се откаже от състезанието.

"Това е абсолютно разумна стратегия", каза бившият съветник на Обама Бруен. Това е, добави той, ако Байдън не претърпи нова голяма публична грешка.

"Има значителна доза безпокойство сред съветниците на Байдън, че още един момент може да засили вече значителния натиск сред демократите", каза той.

Да не говорим за безпрецедентното предизвикателство да се размени предполагаем кандидат от голяма партия седем седмици преди конгрес за номиниране и четири месеца до общи избори.

Най-обезсърчаващата новина за онези, които искат Байдън да се оттегли, дойде от Чавес Родригес в събота. Тя твърди, че ако Байдън се оттегли, тогава само вицепрезидентът Камала Харис ще може да използва средствата, събрани от кампанията му.

91,2 милиона долара, събрани от Байдън-Харис към 31 май, не могат да се прехвърлят на друг кандидат, съгласно правилата на Федералната избирателна комисия. Така че може би партията ще намери ръцете си с вързани ръце.

Наистина тревожна мисъл за партийните служители, които добре знаят, че Харис редовно е определяна като най-непопулярния вицепрезидент в историята.

Както отбеляза една раздразнена високопоставена фигура: "Иронията е, че всеки, освен Камала Харис, би имал по-голям шанс да победи Доналд Тръмп!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase