Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски даде интервю пред Kyiv Independent, в което твърди, че САЩ все още не са готови да поканят страната му да се присъедини към НАТО.

"Президентът Байдън говори за това. И Тръмп казва, че ако не беше НАТО, войната може би нямаше да започне. Чуваме и двете мнения на двете страни. И това предполага, че днес никой не вижда Украйна в НАТО. За съжаление", обясни Зеленски.

Украйна изрази надежда, че срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще даде по-ясен сигнал за бъдещото членство на Украйна в Алианса. Но американски служители прогнозират, че е малко вероятно страната да получи покана.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да стане член на НАТО. "За съжаление това е политиката на една стъпка напред, две назад. Не мисля, че това е политиката на световните лидери", опонира Зеленски пред американската преса.

Президентът подчерта, че Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, за да се защити от Русия.

"Ако Съединените щати се страхуват да не ядосат Путин и затова не сме поканени, тогава молим нашите стратегически партньори да ни дадат това, което би ни защитило: Patriot, значителен брой F-16 и възможността за използване на оръжия ", каза още Зеленски.

Киев и Вашингтон подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност на срещата на върха на G7 в Италия, което се смята за "мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase