Снимка: Pixabay
fallback

Американското издание на Тhe New York Times хвърля поглед около противоречивата амбиция на РСМ в стремежа си към изграждане на национална идентичност, а с това предизвиква недоволство от страна на съседите си - в Гърция и България. Статията е озаглавена “Чий е Александър Велики? Това е дипломатическо минно поле".

"Центърът на Скопие, столицата на Северна Македония, балканска държава, която възниква като независима държава преди едва 33 години, е изпълнен с история. Статуя на Александър Велики се издига над централния площад. Статуя на баща му, Филип II Македонски, се извисява над близкия площад върху огромeн пиедестал”, пише в статията си вестникът. И добавя, че в столицата има много бронзови и каменни паметници и на други герои, които населението смята за част от своята дълга и славна история.

Изданието отбелязва още, че днешната Северна Македония, възникнала след разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век, "няма реална връзка с Александър Велики, живял преди 2000 години наблизо в днешна Гърция, а много от другите исторически личности, почетени със статуи, са български".

"Изграждането на идентичността на Северна Македония отдавна предизвиква раздразнението на Гърция, която твърди, че древна Македония е част от нейното наследство и има регион, кръстен на нея. Ядосана е и България, друга съседка, която е много ревнива към някои от историческите личности, особено към български владетел от 10 век, чиито статуи днес са в центъра на Скопие", се пише още във вестника.

Тhe New York Times се фокусира и върху това кой притежава миналото и не само внасят смут сред учените, но и има сериозни последствия, като например блокирането на приемането на Северна Македония в ЕС.

Славица Бабамова, директор на националния археологически музей в Скопие, споделя пред вестника, че е разтревожена от множеството статуи, издигнати от нейната страна в опит да изгради държавна и национална идентичност. По думите ѝ проблемът около Александър Велики "не се състои толкова в това, че Северна Македония няма връзка с времето на великия владетел, а в това, че е преувеличила претенциите си". Според нея това е започнало след разпадането на Югославия, когато националистите са започнали да търсят начини да укрепят крехката си нова държава.

"В края на 90-те години на миналия век се стигна до някаква истерия", каза тя.

Статията е и в допълнение на наболелия в последните седмици проблем около Преспанското споразумение, а отношенията между македонци и гърци са много разклатени. Гърция заплашваше да блокира присъединяването на Македония към НАТО и ЕС и който в крайна сметка бе преодолян със споразумението от 2018 г., с което страната прие да се нарича "Северна Македония".

"Тъкмо когато отношенията с Гърция се успокоиха, България повдига собствени исторически оплаквания, като националистите там настояват, че Македония е изкуствена нация, създадена от комунистически антинацистки партизани, които провъзгласяват държава през 1944 г. и говорят на български диалект", пише вестникът.

Според американското издание сегашното ръководство на партията "изглежда е охладило възторга си към Александър Велики, но не вижда причина да премахне неговите или другите статуи".

В същото време е цитирана Бисера Костадиновска-Стойчевска, бивш министър на културата, която каза, че е планирала да освободи града от поне част от статуите, като ги премести в парк извън града. Тя обаче се отказала, след като служителите ѝ, инструктирани да търсят нарушения на закона за градоустройството, са установили, че "за съжаление всичко е законно".

Особено нетърпелива тя била да се отърве от голяматa стaтуя на цар Самуил, български цар от X век, обърната към Александър, която, по думите ѝ, е не само грозна и пречи на гледката, но и "наистина дразни българите", пише The New York Times.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Калбо

преди 1 седмица

Западните страни знаят всичко за историята на България и Македония че сме една и съща нация както се казва разделяй и владей Ние сами сме си виновни дадохме възможност на Кирил Петков да предаде българската история и език и останалите в това правителство Не търсете други виновни виновните са държавните ни ръководители трябваше да направят като Гърция никакво пускане докато не се съгласят на нашите условия Предателите трябва да бъдат подведени под отговорност и да бъдат съедини за предателство

158

Нео

преди 1 седмица

Искат да имат идентичност, но чужда, открадната. Югославския комунизъм им изтри мозъците и сега са нация без корени . Тъжно е! Тито стигна до там, че въведе нация "мюсулмани", макар че целия останал свят знае, че това е признак за религиозна принадлежност, но не и националност! На народите говорещи немски не им пречи да се наричат швейцарци, немци или австрийци, но за "македонците"е срамно да кажат, че езикът им е български!

157

ндаа

преди 1 седмица

Добре,че са форумите,че тоя луд народ ако плъзне по улиците,и ще стане страшно!

fallback