Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Илон Мъск е заплашил да напусне Tesla, ако не получи 56 милиарда долара. Това каза председателят на съвета на директорите Робин Денхолм. Тя призова акционерите на компанията да одобрят огромния компенсационен пакет и предупреди, че в противен случай рискуват милиардерът да отиде "на по-зелени пасища“, съобщава изданието The Verge.

Очаква се на 13 юни акционерите на Tesla да вземат крайно решение. Това ще бъде второто гласуване на акционерите относно заплащането на главния изпълнителен директор, след като съдия от Делауеър анулира първото гласуване в началото на 2024 година. Така че сега компанията води голяма правна кампания, за да убеди акционерите да одобрят предложението за втори път, пише “Фокус”.

В писмото си до акционерите Робин Денхолм пише: "Илон не е типичен изпълнителен директор и Tesla не е типична компания. Следователно типичният начин, по който компаниите възнаграждават ключови ръководители, няма да доведе до резултати за Tesla. Мотивирането на хора като Илон изисква нещо различно“.

В писмото си тя пише още: "Това, което признахме през 2018 година и продължаваме да признаваме днес, е, че Илон със сигурност няма неограничено време. Той също няма недостиг на идеи и други места, където може да направи невероятни промени в света. Искаме тези идеи, тази енергия и този път в полза на вас, нашите собственици, но това изисква взаимно уважение“.

Ако пакетът бъде одобрен, то това без съмнение ще направи Илон Мъск най-добре платеният изпълнителен директор в съвременната история. Мъск е един от най-богатите хора на планетата и той ще си остане такъв и без тези 56 милиарда.

Изданието допълва, че Мъск възнамерява да получи по-голям контрол върху Tesla под формата на 25% процентен дял, за да постигне целите си в разработването на изкуствен интелект и самоуправляващи се автомобили. На страницата си в социалната мрежа Х той дори заплаши, че ще прехвърли работата на Tesla върху изкуствения интелект в отделна компания, ако исканията му не бъдат изпълнени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

бай Спас

преди 3 месеца

Я ко имах толко пара кат него, няма да изтрезнея цял живот.

25

Изнервен

преди 3 месеца

До пияница мистик. И защо дрогарю? Аз съм върл западняк и антикомунист. Просто оправям грешно изписване на името. Стига с тази омраза за нищо.

24

Анонимен

преди 3 месеца

Може да отиде в други компании като туитер/Х например там забравих какво стана -300% капитализация след 2 години и тотален разпад. Толкова от тъпкания с идеи визионер...

fallback