Снимка: БГНЕС/EPA

Законодателното събрание на щата Луизиана приеха закон, според който лицата, извършили сексуално насилие над деца, могат да бъдат подлагани на хирургическа кастрация, съобщи „Гардиън“.

Контролираното от републиканците законодателно събрание на щата прие законопроекта, който дава възможност на съдиите да осъдят на хирургическа кастрация лице, което е осъдено за определени тежки сексуални престъпления - включително изнасилване, кръвосмешение и блудство - срещу дете под 13 години.

В няколко щата, сред които Калифорния, Флорида и Тексас, съществуват закони, позволяващи химическа кастрация. В някои от тези щати извършителите на престъпления могат да изберат хирургическа процедура, ако предпочитат. Но Националната конференция на щатските законодателни органи заяви, че не знае за нито един щат, който да позволява на съдиите да налагат хирургическа кастрация.

Вече повече от 16 години съдиите в Луизиана имат право да разпоредят на осъдените за подобни престъпления да бъдат подложени на химическа кастрация, въпреки че това наказание се прилага рядко. При химическата кастрация се използват медикаменти, които блокират производството на тестостерон, за да се намали сексуалното желание. Хирургическата кастрация е много по-инвазивна процедура.

"Това е стъпка над и отвъд простото влизане в затвора и излизане от него", каза републиканският сенатор от щата Валари Ходжис.

Законопроектът получи огромно одобрение и в двете доминирани от републиканците камари на щатския законодателен орган. Гласовете против законопроекта дойдоха главно от демократите. Въпреки това автор на закона е депутат от Демократическата партия - щатският сенатор Реджина Бароу.

Понастоящем в Луизиана има 2224 души, лишени от свобода за сексуални престъпления срещу деца на възраст под 13 години. Ако законопроектът се превърне в закон, той ще може да се прилага само за тези, които са осъдени за престъпление, извършено на или след 1 август тази година.

Бароу заяви, че това ще бъде допълнителна стъпка в наказанието за ужасяващи престъпления. Тя се надява, че законодателството ще послужи като възпиращ фактор.

"Говорим за бебета, които са насилвани от някого. Това е непростимо", добави тя.

Макар че кастрацията често се свързва с мъжете, Бароу заяви, че законът може да се прилага и за жени. Тя също така подчерта, че налагането на наказанието ще се извършва за всеки отделен случай и по преценка на съдиите. Наказанието няма да бъде автоматично.

Ако нарушителят "не се яви или откаже да се подложи" на хирургическа кастрация, след като съдия разпореди процедурата, той може да бъде обвинен в "неизпълнение" и да бъде изправен пред допълнителни три до пет години затвор, въз основа на формулировката на законопроекта.

Законодателството също така предвижда, че медицински експерт трябва да "определи дали този извършител е подходящ кандидат" за процедурата, преди тя да бъде извършена.

Действащият закон за химическа кастрация в Луизиана е в сила от 2008 г., но служители заявиха, че от 2010 г. до 2019 г. са успели да открият само един или два случая, в които тя е била използвана.

Законопроектът, както и законопроектите за химическа кастрация, получиха отпор, като противниците им заявиха, че те са равносилни на "жестоко и необичайно наказание" и поставиха под въпрос ефективността на процедурите. Освен това някои законодатели от Луизиана поставиха под въпрос дали наказанието не е твърде сурово за човек, който може да има едно-единствено нарушение. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase