Снимка: БГНЕС

Бури с градушки и ветрове със скорост от близо 150 км/ч нанесоха най-тежките си поражения в американския щат Тексас, като отнеха живота на поне един човек, съобщиха световните агенции.

В региона, простиращ се от северно от Далас до северозападния край на Арканзас, щетите са огромни, а системата за тревога предупреди, че бурите в Средния Запад ще стават още по-екстремни.

Части от Тексас може да останат без ток с дни. Поривите на вятъра са толкова силни, че са успели да изместят самолет от пистата на летището в Далас. Според летищните власти няколко машини са изместени от местата си.

16-годишен тийнейджър е загинал завчера на строителна площадка североизточно от Хюстън.

Трима души, сред които шестгодишно момче, са пострадали в къмпинг близо до същия град, след като били ударени от ток при скъсване на жица, и са в критично състояние.

В Хюстън бяха наводнени улици, а в Далас - отнесени покриви.

Към един момент без електрозахранване бяха останали над 1 милион домакинства и небитови абонати в Тексас.

Очаква се повечето от тях вече да имат ток днес. Електроснабдяването на някои абонати обаче ще бъде възстановено вероятно чак през уикенда.

В неделя губернаторът на Тексас подписа изменена декларация за бедствие при тежки метеорологични условия, с която включи Дентън, Монтагю, Кук и Колин в списъка на окръзите в декларацията за бедствието, предизвикано от бурите и наводненията в края на април.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase