Снимка: БГНЕС/EPA

Десетки полицейски коли патрулираха в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис в отговор на ожесточените сблъсъци през нощта, когато контрапротестиращи атакуваха лагер от пропалестински студенти. В Колумбийския университет в Ню Йорк, който беше епицентърът на демонстрациите, полицията беше в готовност и нейни служители навлязоха в кампуса късно във вторник, за да сложат край на протестите там.

Гледката на полицаи с каски в два от най-престижните американски университети разтревожи някои студенти. „Не мисля, че трябва да имаме силна полиция в кампуса“, каза 22-годишният студент Марк Торе пред AFP, докато оглеждаше сцената зад метални бариери. „Но все повече и повече, ден след ден, смятам, че е необходимо зло поне да се запази безопасността в кампуса“.

В Колумбийския университет и в Градския университет на Ню Йорк, където полицията прогони демонстрантите през нощта, някои студенти осъдиха "грубите и агресивни" тактики, използвани от служителите. „Бяхме нападнати, брутално арестувани. И ме държаха до шест часа, преди да бъда освободен, доста пречукан, стъпкан, нарязан“, каза един студент, който посочи името си само като Хосе, каза пред AФП. Студент по медицина, предлагащ лечение на студенти, докато ги освобождават, описва редица наранявания. „Виждали сме неща като тежки травми на главата, сътресения, някой е бил повален в безсъзнание в лагера от полицията, някой е бил хвърлен по стълбите“, каза ученичката, която се казва Изабел.

Около 300 ареста са извършени в Колумбия, каза полицейският комисар Едуард Кабан на пресконференция в сряда. Кметът Ерик Адамс обвини "външни агитатори" за нагнетяване на напрежението. Студенти от Колумбийския университет отрекоха външни лица да са замесени. Президентката на университета Минуш Шафик, която беше критикувана заради решението си да повика полиция призна, че обратът на събитията „ме изпълни с дълбока тъга“. „Съжалявам, че стигнахме дотук“, каза тя в изявление. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase