Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън, че САЩ и Украйна са "започнали да работят по двустранно споразумение в сферата на сигурността", предаде Франс прес.

"Нашите екипи - на Украйна и САЩ - започнаха да работят по двустранно споразумение за сигурност", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение, като също така увери, че Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС.

Още по темата
През последните месеци Украйна подписа споразумения за сигурност с няколко европейски държави, включително Франция, Великобритания и Финландия.

Тези споразумения по същество представляват ангажименти на тези държави да продължат да предоставят дългосрочна военна и финансова подкрепа на Украйна за борбата ѝ срещу руска инвазия, посочва АФП.

В събота Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри нова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, която беше блокирана в продължение на месеци поради политически спорове във Вашингтон.

Байдън обеща в телефонния разговор на Володимир Зеленски, че ще изпрати тази помощ "бързо", след като Конгресът на САЩ я приеме окончателно, за да отговори на "спешните нужди" на Украйна.

 "Благодарен съм на президента, на неговия екип и на всички членове на Конгреса на САЩ", каза Зеленски във видеообръщението си, след като по-рано благодари в телефонен разговор на Байдън за "безрезервната му подкрепа" за Украйна.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase