Снимка: архив, БГНЕС

Студентските протести в Съединените щати в подкрепа на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани, предаде кореспондентът на БНР.

След ареста на повече от 100 участници от "Лагера за солидарност в Газа", който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет, последваха пропалестински протести не само в  8-те най-престижни университета, известни като университетите от Бръшляновата лига, но в подкрепа на Палестина изградиха лагери и колегите им в Мичиганския университет, Нюйоркския университет и Масачузетския технологичен институт.

В Колумбийския университет в Ню Йорк студентите преминаха на онлайн обучение от съображения за сигурност, а протестите прехвърлиха територията на университета и заеха и района в близост до него.

Харвард беше затворен за посещения на външни лица по същата причина.

В Йейл полицаи арестуваха около 45 протестиращи, а това предизвика студентите не само да продължат, но и да блокират улици в близост до университета.

От една страна пропалестински настроените настояват университетите да не правят финансови инвестиции в компании, които продават оръжия на Израел, а от друга страна защитниците на Израел се оплакват, че критиките към държава са се превърнали в антисемитизъм.

Републиканци от Камарата на представителите призоваха президентката на  Колумбийския университет Минуш Шафик да подаде оставка, но дали това ще сложи край на студентското недоволство е твърде съмнително.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase