Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп внесе гаранция от 175 милиона долара, което му дава право да обжалва присъдата по делото за гражданска измама в Ню Йорк, заведено от главния прокурор на щата Летиша Джеймс.

Още по темата
Внесената гаранция от 175 милиона спира всички потенциални действия на главния прокурор на Ню Йорк за събиране на присъдената по делото сума, предаде кореспондентът на БНР.

През януари съдия Артър Енгорон глоби Тръмп и другите обвиняеми по делото, сред които неговите синове, с 464 милиона долара с мотива, че те са направили фалшиво завишение на стойността на активите на бившия президент, за да получат по-добри лихвени проценти по банкови заеми.

Тръмп получи 30 дни, за да внесе пълната сума по гаранцията, за да може да обжалва решението пред по-горна инстанция. Адвокатите му обаче казаха, че няма компания, която да осигури гаранция за толкова пари, което накара Летиша Джеймс да започне подготовка за изземане на активите на Тръмп, сред които банкови сметки и недвижими имоти в щата Ню Йорк.

В последния момент обаче сумата беше намалена повече от два пъти от Апелативния съд, а бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом получи още 10 дни отсрочка, за да я плати.

Миналия месец Тръмп депозира  гаранция от 91,6 милиона долара по делото за клевета на Е. Джийн Карол, за да може да обжалва и тази присъда.

Доналд Тръмп често е коментирал, че присъждането на такива суми от съдии, близки до Демократическата партия, се прави умишлено, за да бъде лишен от средства да води предизборна кампания за нов президентски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase