Снимка: Bulgaria ON AIR

"В 15 щата се проведоха първични избори. В "супер вторника" са най-много щатите, в които се провеждат такива първични избори. Предварителните прогнози и частични резултати очертават Тръмп като победител в републиканската партия. Като негов конкурент се яви Ники Хейли. Забележителното при нея е, че тя е дете на имигранти от Индия. Смята се, че е перспективна фигура. Хейли е "за" ограничаване на правото на жените на аборт", коментира журналистът Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

Темата за мигрантите в САЩ е болна и трайна, отбеляза гостът и добави, че нелегалният приток от мигранти продължава.

"Неслучайно държат на затягането на контрола, искат специални мерки. Това е едно от условията, за да се обвърже помощта за определени държави, в това число Украйна. В лагерите на републиканците има опасения, че част от мигрантите са сериозен електорален ресурс на техните съперници. Там се заплита възелът, който води до пазарлъци", обясни Недялков за Bulgaria ON AIR.

Действащият президент Джо Байдън е фаворит при демократите, а Джейсън Палмър се е явил частично като негов конкурент, стана ясно от думите на международния редактор.

"Партията, чийто президент изпълнява мандат, отстоява неговото желание да продължи, защото по този начин се демонстрира успешен мандат. Там не се очакват особени изненади. Ако Тръмп печели 484 делегата срещу 19 за Хейли, общият брой за Тръмп става 757 от нужните 1215 за номинация, докато Байдън вече е събрал 1208 от нужните 1968, за да бъде номиниран", каза още Недялков.

Според него няма да е особена изненада, ако Тръмп се озове отново в Белия дом.

"Настроенията сред обикновените американци едва ли толкова силно се влияят от ситуацията в Украйна. Може би се създават митове около Тръмп, че той едва ли не е миролюбецът, който може да донесе край на войната на Русия срещу Украйна", посочи Недялков.

За журналиста изборите в Русия не са очаквани с голям интерес и по всяка вероятност Путин ще затвърди властта си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase