Снимка: БГНЕС

Всички знаят за ядреното куфарче на президента на САЩ, но малцина са на ясно какво е това и как работи. Американците наричат секретния артикул по различен начин: Nuclear Football, President’s Emergency Satchel, The Button. В него има оборудване и документация, които позволяват на държавния глава да даде заповед за използване на ядрено оръжие. Това безспорно е сериозен въпрос и изисква отговорност, но в действителност се случва какво ли не и ядреното куфарче често се губи, пишат от "Труд".

Президентският куфар е строго секретна сателитна комуникационна система, която позволява на висшия служител на страната да нареди ядрен удар от всяка точка на света. Принципът на действие е държавна тайна, но се знае, че освен сателитния предавател, вътре има набор от инструкции, адресирани директно до президента.

Документи, описващи кога пълните правомощия могат да бъдат използвани за започване на ядрена война, са събрани от Агенцията за национална сигурност и Съвета за национална сигурност на САЩ. Вътре има тайни "златни" кодове за достъп, които се актуализират ежедневно. Но първият човек в Америка не носи сам ядреното куфарче, а постоянно е придружаван от преносвач - специално обучен офицер от въоръжените сили на САЩ. Може би, ако самите президенти носят този "багаж", чието тегло според непроверени данни е 18 кг, никога не би се изгубил.

Малък метален предмет

Първият човек в Америка постоянно е придружаван от специално обучен преносвач.

Президентското куфарче не прилича на смъртоносно устройство от американски екшън филм. Това е сравнително малък метален предмет, произведен от Zero Halliburton и поставен в кутия от естествена кожа със закопчалки. Той е брониран и вероятно огнеупорен. На някои снимки ясно се вижда антената от предавателя. Твърди се, че ядреното куфарче е закопчано с белезници за китката на офицера, но това не е вярно. Тези, които са имали късмета да го разгледат отблизо, казват, че през дръжката на куфара минава черен шнур, опасващ китката на президентския помощник.

Първото подобие на ядрено куфарче се появява при президента Дуайт Айзенхауер. То придобива съвременната си форма при Джон Кенеди, който се съмнява, че ядрените оръжия се контролират само от върховния главнокомандващ. Кенеди се страхува, че някой може да разреши ядрен удар без него или че няма да може да нареди използването на оръжие навреме, тъй като ще бъде далеч от командни пунктове и комуникации.

Оттогава въоръжен помощник на президента следва шефа си навсякъде. Той го придружава в колата, в президентския самолет и хеликоптер, при всички работни пътувания, дори на почивка. Между другото има три такива куфара. Два са назначени на президента и вицепрезидента, а третият е постоянно разположен в Белия дом.

Неприятни инциденти

Въпреки високия професионализъм на президентския помощник, има случаи, когато ядреното куфарче е извън обсега на държавния глава, макар и за кратко. Известно е, че куфарът не е бил при президента Рейгън след покушението срещу него. Джералд Форд пък го забравя заедно със своя помощник на борда на президентския самолет по време на официално посещение във Франция. Джими Картър умишлено отблъсква асистента със секретното оборудване, като не му позволява да влиза в неговото ранчо в Джорджия. Налага се офицерът да се позиционира на 10 км. от упорития си шеф.

При друг инцидент Картър забравя електронната карта, необходима за активирането на "бутона", в джоба на сакото си, което е занесено на химическо чистене. Така важният атрибут попада в случайни ръце, но бързата намеса на офицерите предотвратява фатални последици. Джордж Х. У. Буш пък си тръгва от тенис мач в Лос Анджелис толкова бързо, че офицерът с куфара не успява да го настигне и трябва да догони президентския кортеж с друга кола в рамките на половин час.

Най-възмутителният инцидент се случва с Бил Клинтън в деня на честването на 50-ата годишнина на НАТО във Вашингтон. Той се качва в лимузината и потегля към Белия дом, оставяйки офицера със стратегически важното устройство сам насред улицата. Помощникът трябва да върви бързо през града в пълна изолация в продължение на 15 минути, за да настигне Клинтън и антуража му. Инцидентът става широко известен и прессекретарят на Белия дом Джо Локхард е принуден да се оправдава и да убеди обществеността, че нищо опасно не се е случило.

Небрежно отношение

Има и още по-странни ситуации, въпреки че те не застрашават пряко сигурността на Съединените щати, но показват, че американският президент може да действа безотговорно. Най-често Клинтън проявява небрежност. През 1998 г. той губи електронния си ключ към "ядрения бутон". Същата година Бил е толкова увлечен в излъчвания шампионат по голф, че не успяват да се свържат с него, за да даде инструкции от куфара за разрешаването на ракетен удар в Ирак.

Всъщност, не става въпрос за ядрени оръжия, а за ракети Томахоук. Военните искат да унищожат бункер в Близкия изток, където според данни на разузнаването се укрива Осама бин Ладен. Докато президентът благоволи да отговори на обаждането, моментът е изгубен. Може би благодарение на Клинтън "терорист номер 1" живее още 13 години и успява да извърши много злини, включително подготовката на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

По време на самите терористични атаки, Джордж Буш, докато е в кабината на президентския самолет, отваря куфара и прочита инструкциите за спешни случаи, описващи процедурата за обявяване на извънредно положение в страната.

Всички тези грешки стават известни благодарение на книгата на бившия адютант на президента, подполковник Робърт Патерсън, който две години носи ядреното куфарче на Клинтън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase