Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase