Снимка: БГНЕС

Президентът Байдън не е от хората, които стават рано сутрин. В ежедневния му публичен график има изключително малко събития и брифинги, планирани преди 9 сутринта. А повечето от срещите му се провеждат в ранния следобед, обикновено след предпочитания от него обяд от супа и салата.

Публичният работен ден на Байдън, който на моменти е тънко разписан, някога се смяташе за част от опита му да води нормален живот докато е владетел на свободния свят: Тренировка сутрин във фитнеса, ходене до Овалния кабинет, прибиране вкъщи за вечеря със съпругата си Джил в 19 часа, разговари с внуците по телефона. Като всеки президент, той също има събития в дневника си, които не са в публичния график.

И все пак с нарастването на опасенията относно възрастта и умствената острота на Байдън преди президентските избори през ноември, неговият привидно спокоен график добави към усещането, че той е крехък, нискоенергичен и няма да може да управлява още четири години.

Без очевиден кандидат на Демократическата партия, който да го замени, светът следи всяко движение на Байдън. Всяко сериозно безпокойство за здравето по-късно в предизборната кампания може да рискува да даде президентския пост на републиканския претендент Доналд Тръмп. С бушуващите войни в Газа и Украйна, Иран, който води прокси сблъсъци в Близкия изток и надвисналата конкуренция от Китай, това би имало зашеметяващи последици.

Миналата седмица дебатът относно годността на Байдън отново привлече внимание след публикуването на доклад от назначения от Тръмп специален прокурор Робърт Хър. Той го оправда за незаконното съхраняване на секретни документи в дома му, но включваше запомнящо се описание на президента като "възрастен мъж със слаба памет" и твърди, че не си спомня "дори след няколко години" кога е починал синът му Бо.

Впоследствие Байдън свика пресконференция, категорично заклеймявайки обвиненията, отхвърляйки ги като политически удар и настоявайки, че е също толкова с остър ум, колкото винаги. Когато се канеше да си тръгне обаче, той за момент обърка египетския президент Абдел Фатах ал Сиси с лидера на Мексико. По-рано през седмицата той обърка покойния френски президент Франсоа Митеран с Еманюел Макрон, а Хелмут Кол, който почина през 2017 г., с бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Поредицата от гафове и обвиненията в доклада изведоха наяве най-голямата слабост на Байдън: възрастта и възприеманата му слабост, и задълбочиха подозрението, опровергано от Белия дом, че публичните изяви на Байдън са ограничени, за да се скрие нарастващата му слабост .

На 81 години Байдън вече е най-възрастният президент в американската история. Ако спечели още един мандат, той ще е на власт, докато навърши 86 години.

В проучване на YouGov, проведено в петък, почти половината от анкетираните казаха, че здравето и възрастта на Байдън сериозно ще ограничат способността му да върши работата си, ако бъде преизбран. Само една пета от демократите вярваха, че това няма да има никакво въздействие. Анкета на NBC миналата седмица показа, че три четвърти от гласоподавателите, включително половината от демократите, казват, че са притеснени за психическото и физическото здраве на Байдън.

Сенаторът републиканец Мит Ромни обаче отхвърли идеята, че президентът Байдън не е годен за поста.

"Работил съм с президента и не съм виждал нищо необичайно преди. Беше все едно президентът Тръмп да каже Ники Хейли три пъти вместо Нанси Пелоси. Понякога казваш грешната дума... Той каза Мексико вместо Египет. Всички знаеха какво казва и това не е нещо необичайно", каза той пред The Huffington Post в петък.

"За всеки политик събитие, което потвърждава негативните наративи, които хората имат за него, е проблематично", каза Пол Бегала, демократичен стратег и бивш съветник на Бил Клинтън. "Всеки политик го има. Буш беше тъп. При Обама беше, че е елитар. С Клинтън беше, че е женкар... но очевидно ахилесовата пета на Байдън е, че той е стар, така че, разбира се, от тази тема го боли."

Недостигът на публични изяви усложнява тези опасения. Президентът обикновено сяда за телевизионно интервю преди Супербоул, традиция от администрацията на Обама. Но тази година, за втора поредна година, Байдън отказа да участва. Според проекта за преход на Белия дом той е дал една четвърт повече интервюта от Тръмп на този етап от президентството си и една пета от Обама. Миналата година The Washington Post се оплака, че Байдън е имал най-малко пресконференции като президент след Роналд Рейгън.

Белият дом каза, че това просто отразява променящата се медийна среда и че президентът се ангажира по-директно с избирателите в социалните медии. Но сега, когато всяка публична изява на Байдън се претърсва за признаци на умствена и физическа слабост, неговата резервираност в контактите с пресата беше критикувана от републиканците като знак, че неговите помощници го крият.

"Предполагам, че екипът му е твърде уплашен", каза Уит Айрес, републикански социолог и президент на North Star Opinion Research. "Той не може да премине през интервю, без да създаде повече проблеми за себе си."

Разбира се, 77-годишният Тръмп, който прекара голяма част от президентството си в игра на голф, прави подобни гафове. Наскоро той обърка Ники Хейли - неговият закъсал съперник за републиканската номинация - и Нанси Пелоси, бившият говорител на Камарата на представителите на САЩ. Той многократно е казвал, че се кандидатира срещу Барак Обама, а не срещу Байдън, и е твърдял, че настоящият президент може да "вкара страната във Втората световна война".

Когато беше президент, графикът му често включваше дълги периоди, заделени за "време на изпълнение", което според доклад от 2019 г. на Axios обикновено означаваше гледане на телевизия, четене на вестници и обаждане на контактите му. Той рядко стигаше до Овалния кабинет преди 11 сутринта.

"Повечето хора не могат съвсем да повярват, че Байдън изобщо мисли да се кандидатира отново и със сигурност не им харесва идеята, че той е един от двата им избора да бъдат президент на Съединените щати", каза Айрес. "Другият е изправен пред съд за 91 престъпления. Сякаш по-голямата част от американците си мислят: Чакайте малко, в страна с 330 милиона души, тези избори ли са най-добрите, които можем да направим?"
.
Хейли, която изостава много от Тръмп в президентските първични избори, преследва и него, и Байдън по възраст. "Първата партия, която ще пенсионира своя 80-годишен кандидат, ще бъде тази, която спечели тези избори", каза тя миналия месец.

Тръмп и Байдън са на обща възраст 158 години. Според няколко проучвания мнозинството американци смятат, че и двамата са твърде стари, за да бъдат президенти.

И все пак, докато в лагера на демократите има недоволство от решението на Байдън да се кандидатира отново, почти всички се наредиха зад него. Засега няма усещане срещу Байдън да се издига сериозно предизвикателство от редиците на собствената му партия. Ако обаче здравето му се влоши, това би бил друг въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase