Снимка: БГНЕС
fallback

"НАТО не може да бъде алианс a la carte", заяви в ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, след като бившият американски президент Доналд Тръмп омаловажи ангажимента на страната си към сигурността на Европа.

"Нека бъдем сериозни. НАТО не може да бъде военен съюз, който работи в зависимост от хумора на президента на САЩ", подчерта Борел.

Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения в исторически най-крайното му изказване срещу военния съюз, към който той отдавна се отнася скептично.

На политически митинг в Южна Каролина, разказвайки за неуточнена лидерска среща на НАТО, Тръмп описа разговор с колега държавен глава:

"Един от президентите на голяма държава стана и ме попита: "Е, господине, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз отговорих: "Вие не сте платили, просрочили ли сте задълженията си? Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките."

Президентът на САЩ Джо Байдън заклейми като "ужасяващи и опасни" коментарите на Тръмп, омаловажаващи ангажиментите на САЩ към НАТО. Байдън предупреди на 11 февруари, че бившият президент възнамерява да даде на руския лидер Владимир Путин "зелена светлина за още война и насилие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Анонимен

преди 2 месеца

Тръмп просто каза на глас, стари неписани правила в НАТО които всички ги знаем, естествено неписани правила не трябва да се запишат ,защото е трудно да за обясняване какво е всъщност реално НАТО и истински му цели.

114

Анонимен

преди 2 месеца

Да се обявява официално ЕСССР и да спрат да ни баламоосват . Социалисти и наследници на социалнациолизма (1933 1945) превзеха тази хубава идея и я опорочиха . Този Борел е социалист . Те замърсиха Европа с араби и африканци .

113

Ефрейтор

преди 2 месеца

То и аз съм възмутен от доста неща, но не съм нито Борел, нито пък Тръмп. Опазил ме Господ. Но пък си пиша коментари, въпреки че не искам да съм известен като тях или пък като Йенса им Столтенберг. Дори и всеки ден да пишат за това какво иска Зеленски, Колко дрона или ракети е изтреляла Русия, които има повече пари, той ще победи в тази световна война. Трета е.

fallback