Снимка: БГНЕС

Специален прокурорски доклад постави възрастта и паметта на президента Байдън под съмнение. Това върна притесненията на американците относно възрастта му отново под светлината на прожекторите. В този ред на мисли историята на объркващи и смущаващи гафове на Байдън е добре документирана.

Дискусията в доклада относно паметта и възрастта на президента бързо беше приета от републиканците, включително бившия президент Доналд Тръмп и вероятния му опонент на тазгодишните избори.

Ето 11-те от най-големите гафове на Байдън:

Объркване на световните лидери с техните предшественици

За втори път в рамките на една седмица президентът смеси колеги държавни глави с техните далеч по-ранни предшественици.

Той обърка Еманюел Макрон, настоящия френски президент, с Франсоа Митеран, който почина през 1996 г., по време на митингово обръщение към поддръжници в Лас Вегас, Невада, докато разказваше за среща на Г-7 в Корнуол през юни 2021 г.

"Митеран от Германия – искам да кажа, от Франция – ме погледна и каза: "Знаеш ли, какво… защо… за колко време се върна?", каза Байдън на озадачените си слушатели.

Говорейки впоследствие в Ню Йорк три дни по-късно, той твърди, че е обсъдил бунта на Капитолия с германския канцлер Хелмут Кол, който почина през 2017 г., четири години преди да се случи. Байдън със сигурност си мислеше за Ангела Меркел.

Джо Байдън изглежда забравя името на Хамас

Във вторник тази седмица Байдън изглежда забрави името на Хамас и се препъна в думите си, когато говори пред пресата в Белия дом.

Помолен за актуална информация относно преговорите за заложници, включващи терористичната група, Байдън каза: "Имаше отговор от опозицията..."

Той сякаш спря, докато репортер предложи, че думата, която търси, е "Хамас". "Да, съжалявам, от Хамас", продължи Байдън.

Объркване на войните в Украйна и Ирак

В позорен гаф от юни 2023 г. Байдън се подхлъзна два пъти за 24 часа, като обърка войната на САЩ в Ирак с руската инвазия в Украйна.

Байдън каза, че президентът Путин е бил отслабен от бунт, извършен от групата "Вагнер".

"Той очевидно губи войната в Ирак", каза Байдън за Путин, очевидно имайки предвид Украйна. "Той губи войната у дома и се превърна в нещо като парий по света."

Говорейки пред донори за усилията си да стимулира съюзниците на САЩ в подкрепа на Киев ден по-рано, Байдън каза: "Ако някой ви каже – и моят персонал също не беше толкова сигурен – че ще успеем да обединим цяла Европа в настъплението срещу Ирак и да накараче НАТО да бъде напълно обединено, мисля, че щяха да ви кажат, че това е малко вероятно", каза той, отново имайки предвид Украйна.

"Бог да пази кралицата"

По-късно същия месец президентът Байдън предизвика объркване, когато завърши реч за контрола върху оръжията в Кънектикът с думите "Бог да пази кралицата, човече".

По това време президентът говореше пред група защитници на безопасността на оръжията на Националната среща на върха за по-безопасни общности в Кънектикът. По-късно Белият дом се опита да обясни странното споменаване, като каза, че той просто е "коментирал с някого в тълпата".

"Господин президент?"

Същия месец Байдън се обърна към Риши Сунак със собствения си псевдоним: "Г-н президент".

Докато се усмихваха и позираха за снимки в Белия дом, Байдън започна: "Е, г-н президент…"

Бързо коригирайки се, той се пошегува: "Току-що ви понижих, г-н министър-председател".

Двамата се засмяха на грешката.

Объркване на All Blacks с Black and Tans в Ирландия

През април миналата година президентът обърка отбора по ръгби All Blacks на Нова Зеландия с британските паравоенни сили, известни като Black and Tans, които тероризираха Ирландия.

Байдън благодари на Роб Кеърни, далечен братовчед, който е играл в ирландски отбор по ръгби, който победи Нова Зеландия, за вратовръзката, която носеше. "Това ми беше дадено от едно от тези момчета, точно тук. Той беше адски ръгбист. Той победи по дяволите Black and Tans."

Официален препис на забележките задраска "Black and Tans" и вмъкна "All Blacks" вместо това.

Президентът на САЩ направи пропуска по време на реч в пъб Windsor в Дъндолк в първия ден от тридневното си посещение в Ирландия.

"Къде е Джаки?"

През септември 2022 г. Байдън попита по време на реч: "Къде е Джаки?" докато търсеше Джаки Валорски, конгресменка от Индиана, която беше загинала в автомобилна катастрофа преди месец.

"Този човек долу"

Байдън се обади на министър-председателя на Австралия Скот Морисън по време на пресконференция за разкриване на тристранното партньорство за сигурност Aukus през септември 2021 г.

По време на историческото съобщение Байдън се обърна към Борис Джонсън, тогавашният британски премиер, за да му благодари за сътрудничеството.

"Благодаря ти, Борис", каза той.

След това, поглеждайки към телевизионен екран, на който Морисън се появяваше чрез видеовръзка, Байдън изглежда се поколеба.

"И искам да благодаря на онзи човек долу. Благодаря ти много, приятелю", каза Байдън. Той добави: "Оценявам го, г-н министър-председател."

"Рашид, Рашид Санук"

Когато поздрави Риши Сунак за това, че е станал министър-председател през октомври 2022 г., Байдън погрешно каза произнесе името му.

"Точно днес имаме новини, че Рашид... Рашид Санук вече е министър-председател", каза той пред публика на събитие в Белия дом, отбелязващо индуисткия фестивал Дивали.

Байдън полага майката на ирландския премиер - която беше много жива - в "покой"

През 2010 г. на прием за деня на Свети Патрик Джо Байдън поиска Божията благословия за покойната майка на тогавашния ирландски премиер Брайън Коуен. Само че тя беше... жива.

Байдън се обърка кой от родителите на Коуен е починал. "Бог да дава покой на душата й", каза Байдън, докато представяше Коуен и Барак Обама, тогава президент на САЩ.

"Въпреки че тя е, почакай. Майка ти е още жива. Баща ти почина. Господ да благослови душата й", каза Байдън.

"Изправи се, Чък"

По време на предизборна спирка в Мисури през 2008 г. тогавашният кандидат за вицепрезидент Байдън призова щатския сенатор Чък Греъм да се изправи за аплодисменти. Греъм е параплегик след автомобилна катастрофа, която претърпява на 16 години.

"Изправи се, Чък, нека те видят", каза Байдън. "О, годподи, какво говоря. Да ти кажа какво, караш всички останали да се изправят, приятелю. Можете да кажете, че съм нов."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase