Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън гневно разкритикува разследване, което установи, че той е боравил неправилно със строго секретни файлове. То е установило, че на президента му е е трудно да си спомни ключови събития от живота.

На изненадващ брифинг в четвъртък вечерта Байдън настоя: "Паметта ми е добра!".

Той отхвърли твърдение, че не може да си спомни кога синът му е умрял, казвайки: "Как, по дяволите, се осмелявате да кажете това?"

Разследването установи, че Байдън "умишлено е запазил и разкрил" класифицирани файлове. Обвинение обаче не е повдигнато.  Специалният прокурор на Министерството на правосъдието Робърт Хър реши, че Байдън е съхранявал неправомерно секретни документи, свързани с военната и външната политика в Афганистан, след като е бил вицепрезидент.

В язвителния доклад от 345 страници, публикуван по-рано през деня, се казва, че паметта на президента има "значителни ограничения".

Хур интервюира 81-годишния президент в продължение на пет часа като част от разследването.

Специалният прокурор каза, че Байдън не може да си спомни кога е бил вицепрезидент (от 2009-2017 г.) или "дори в рамките на няколко години, когато синът му Бо почина" (2015 г.).

На пресконференцията в четвъртък вечерта емоционалният Байдън се нахвърли върху заключенията, които поставят под съмнение спомените му за събитията.

"Честно казано, когато ми зададоха въпроса, си помислих, че това не е тяхна проклета работа", каза той. "Няма нужда някой да ми напомня кога той [Бо Байдън] почина."

Той каза, че е бил "много зает... по средата на справянето с международна криза", когато е бил интервюиран от специалния прокурор от 8-9 октомври миналата година - точно когато избухна войната Израел-Газа.

Разследването също така каза, че Байдън е споделил част от чувствителния материал от ръкописни тетрадки с писател-призрак за своите мемоари, констатация, която президентът отрече от подиума.

Специалният прокурор заключи, че ще бъде трудно да се осъди президентът за неправилно боравене с досиета, защото "на процеса Байдън вероятно ще се представи пред съдебни заседатели, както направи по време на нашето интервю с него, като симпатичен, добронамерен, възрастен човек със слаба памет".

Проучванията на общественото мнение показват, че възрастта на президента е проблем за американските избиратели преди изборите за Белия дом през ноември. Но Байдън каза пред репортери в четвъртък, че е най-квалифицираният кандидат.

"Аз съм добронамерен", каза той. "И съм възрастен. Изправих тази страна на крака".

Въпреки това, докато се опитваше да опровергае въпросите на репортерите за възрастта и умствената си острота, той неволно нарече египетския лидер Абдул Фатах ал-Сиси "президент на Мексико".

Помолен да коментира последните събития във войната Израел-Газа, той каза: "Мисля, че както знаете първоначално, президентът на Мексико не искаше да отвори портата, за да позволи на хуманитарни материали да влязат“.

Запитан дали е поел отговорност за това, че е държал секретни документи в дома си, Байдън обвини своя персонал. Той каза, че не е знаел, че са оставили чувствителни бележки в гаража му, където специалният съветник казва, че са били разположени до кучешко легло.

Репортер на BBC в дипломатическата приемна на Белия дом описа атмосферата като напрегната.

Когато един журналист каза, че американският народ е загрижен за възрастта му, Байдън повиши глас в отговор: "Това е вашата преценка, това е вашата преценка".

Той настоя, че паметта му е "добре" и "не се е влошила" по време на неговото президентство.

Юридическият екип на Байдън също критикува забележките на специалния прокурор относно очевидните пропуски в паметта на президента.

"Докладът използва силно предубеден език, за да опише често срещано явление сред свидетелите: липса на припомняне на събития от преди години", пише адвокатът на Белия дом Ричард Заубер в писмо, приложено към доклада.

Най-секретните файлове бяха открити в къщата на Байдън в Уилмингтън, Делауеър, и бивш частен офис от 2022-23 г.

Откритието дойде, след като отделно разследване обвини бившия президент Доналд Тръмп в неправилно боравене с секретни документи след напускането му от Белия дом. Този май той ще се изпраи пред съд по това дело.

Докладът на Хур прави разлика между двата случая, като казва, че Байдън е предал документите на правителствените архивисти, докато Тръмп "уж е направил обратното".

"Според обвинителния акт той не само е отказвал да върне документите в продължение на много месеци, но също така е възпрепятствал правосъдието, като е привличал други да унищожат доказателства и след това да лъжат за това“, се казва в доклада за Тръмп.

Тръмп в отговор каза, че процесът срещу секретните му файлове трябва да бъде отменен от прокурора на Министерството на правосъдието. "Ако специалният прокурор Джак Смит иска да направи добро за нашата страна и да помогне за нейното обединяване, той трябва да прекрати всички съдебни спорове срещу политическия опонент на Джо Байдън, МЕН, и да остави страната ни да ИЗЦЕЛЕЕ", написа в своята платформа фаворитът на Републиканската партия в Белия дом, Truth Social.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase