Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство за първи път от 15 години насам на фона на нарастваща заплаха от Русия, съобщи "Дейли телеграф", позовавайки се на доклад на Пентагона, предаде кореспондентът на БНР.

Според предложенията на американските военни бойни глави, три пъти по-силни от бомбата над Хирошима, ще бъдат разположени в Кралската военновъздушна база Лейкънхийт в графство Съфолк.

Съединените щати вече бяха разположили ядрени ракети в тази база, но ги премахнаха през 2008 година, след като бе преценено, че заплахата от Студената война от Москва е намаляла.

Документи на Пентагона, видени от вестника, разкриват договори за обществени поръчки за ново съоръжение във въздушната база. Говорител на Министерството на отбраната коментира съобщението с думите: "Остава дългогодишна политика на Обединеното кралство и НАТО нито да потвърждават, нито да отричат наличието на ядрени оръжия на дадено място“.

Наскоро имаше призиви от висши фигури и от двете страни на Атлантическия океан Обединеното кралство да бъде подготвено в случай на потенциална война между силите на НАТО и Русия.

По-рано тази седмица генерал Патрик Сандърс, напускащият поста си началник на британската армия, каза, че нейните редици от 74 000 души трябва да бъдат подсилени от най-малко 45 000 запасняци и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за възможен конфликт.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase