Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на петдневно работно посещение в САЩ. На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проектите за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

По време на работното посещение ще се проведат официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развитието на двустранното военно сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта между министерствата на отбраната на двете страни, борбата с дезинформацията, сигурността в региона на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase