Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Китай има "реални проблеми", няколко часа преди срещата с китайския си колега Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на  Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, насочена към възстановяване на китайско-американските отношения, предаде Франс прес.

"Президентът Си е още един пример за това как се утвърждава възстановяването на американското лидерство в света. Те имат реални проблеми", заяви Байдън на събитие за набиране на средства в навечерието на планираната му среща с китайския лидер на срещата на върха на АТИС.

По-рано Байдън изрази надежда, че разговорите ще помогнат за подобряване на разклатените отношения между САЩ и Китай, белязани от остри различия през последната година. Двамата лидери пристигнаха в града, където бяха посрещнати от стотици демонстранти, които се подредиха по маршрута на кортежите им, развявайки китайски, тайвански и тибетски знамена, както и плакати в подкрепа на и против китайския лидер, припомня Асошиейтед прес.

Преди да напусне Вашингтон, за да замине към Сан Франциско, Байдън заяви, че общата му цел е Вашингтон и Пекин да подобрят комуникацията помежду си въпреки разногласията по немалко въпроси. "Да можем да вдигнем телефона и да разговаряме помежду си, ако има криза. Да можем да се уверим, че военните ни сили продължават да поддържат контакт помежду си", подчерта Байдън пред репортери в Белия дом. "Не се опитваме да се откъснем от Китай, но това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро."

Двамата лидери ще се срещнат във Филоли естейт, провинциална къща музей на около 40 км южно от Сан Франциско, според трима висши представители на администрацията. Мястото на срещата все още не е потвърдено от Белия дом и китайското правителство.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase