Високопоставен лидер на известната улична банда MS-13, издирван от САЩ, беше заловен в Мексико.

Елмър Каналес Ривера, наричан "Мошеникът от Холивуд", беше предаден на Съединените щати след ареста му, съобщи източникът от посолството на САЩ пред АФП, като помоли да не бъде идентифициран.

През 2021 г. Министерството на правосъдието на САЩ посочи Каналес Ривера като един от "най-високопоставените лидери" на MS-13, обвинени в терористични престъпления във връзка с ролята им в бандата.

MS-13, или Mara Salvatrucha, е създадена в Лос Анджелис през 80-те години на миналия век от салвадорски имигранти, избягали от гражданската война в родината си.

Съединените щати са определили бандата като "транснационална престъпна организация" и я обвиняват в престъпления, включващи убийства, изнудване, контрабанда на наркотици и трафик на оръжие.

Според американските власти MS-13 има десетки хиляди членове в Съединените щати, Централна Америка, Мексико и други страни.

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който води противоречива война срещу уличните банди, сподели в социалните мрежи съобщение за залавянето на Каналес Ривера, придружено от намигващ емотикон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase