Снимка: БГНЕС
fallback

Искането на Иванка Тръмп да не дава показания, тъй като ще доведе до "прекомерни трудности", ако това се проведе по време на учебна седмица, беше отхвърлено от съда в Ню Йорк. А това предизвика подигравки към дъщерята на бившия президент онлайн.

Децата на Доналд Тръмп бяха помолени да свидетелстват в процеса за гражданска измама в Ню Йорк, започнат от дело за 250 милиона долара, заведено от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс миналата година. В съдебния процес Джеймс обвини Тръмп, неговата организация и двамата му възрастни сина Доналд младши и Ерик в съзнателно участие в схема за надуване на стойността на активите на бившия президент. Целта на тези действия беше да се осигурят финансови ползи като по-изгодни условия на заем и застрахователна полица.

Тръмп отрече каквото и да е нарушение, обвинявайки Джеймс, че е започнал политически мотивирана кампания срещу него. Бившият президент, който обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. по-рано тази година, е първи фаворит на републиканците с голяма преднина пред съперниците си.

Свидетелските показания на Доналд Тръмп-младши започнаха в сряда, а в четвъртък неговият брат, Ерик Тръмп, застана пред съда. И двамата отрекоха фалшифициране на бизнес документи и застрахователна измама. Иванка Тръмп трябва да бъде разпитана следващата седмица, след като опитът на нейните адвокати да провалят призовка, с която тя беше призована да свидетелства, беше отхвърлен от съда в Ню Йорк.

Въпреки че Иванка Тръмп вече не е обвиняем, след като апелативен съд отхвърли делото срещу нея по давност, тя все още е свидетел в процеса в Ню Йорк.

Прокуратурата каза, че Иванка Тръмп е била "основна точка за контакт и преговарящ с Deutsche Bank" за три заема с висок профил, които са в центъра на случая.

Прокурорите добавиха, че тя все още е "финансово и професионално с организацията Тръмп". Иванка Тръмп се присъедини към компанията през 2005 г., но я напусна през 2017 г., за да стане съветник в Белия дом след избора на баща си.

Адвокатът й се опита да отложи показанията й до 8 ноември, заявявайки, че ще се сблъска с "прекомерни трудности", тъй като първоначално делото беше планирано за сряда - "по средата на учебната седмица". Но апелативен съд отхвърли искането й късно в четвъртък.

Опитът на адвокатите на Иванка Тръмп да я измъкнат от трибуната предизвика масови подигравки към дъщерята на бившия президент в социалните мрежи.

"Иванка трябва да си намери детегледачка", написа водещата на MSNBC Кейти Панг в X, бивш Twitter.

"Както винаги, Иванка държи пръста си в пулса на трудностите, пред които са изправени работещите мъже и жени в Америка", пише психологът и автор Мери Л. Тръмп, племенница на бившия президент.

"Кой от нас не се притеснява да остави децата си на гувернантката, когато трябва да пътуваме извън града, за да свидетелстваме в процеса за измама на дядо им? Тя е толкова извън времето и пространството,” добави тя.

"Тя има 6 детегледачки, свекърва, която живее на 2 пресечки оттук, и снаха, която гледа децата й, когато има нужда от нея", пише Андрю Уортман в X. "Но да, по-добре прекъснете процеса за принцеса Иванка, защото "е учебна седмица" и това създава "прекомерни затруднения".

Доналд Тръмп обвини съдия Артър Енгорон, на когото беше възложено делото в Ню Йорк, че преследва децата му, като написа в Truth Social в сряда сутринта: "Оставете децата ми на мира, Енгорон. Вие сте срам за адвокатската професия!". Бившият президент трябва да даде показания в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 месеца

Пука и на Иванка Тръмп кой какво мисли за нея.

19

гошо

преди 6 месеца

Тръмп и Макрон много обичали приказката за червената шапчица. Тръмп се оженил за червената шапчица, а Макрон за баба и....

18

Анонимен

преди 6 месеца

Тръмп назначи децата си на най-високите позиции в държавата, с което ги въвлече в схеми, които се оказаха в съда. За което те трябва да отговарят. Само в арабския свят, в държавния апарат, в монархистите диктатури, на служба е цялата фамилия, това е в разрез с демокрацията.

fallback