Снимка: БГНЕС
fallback

Войната между Израел и Хамас продължава 27-и ден след атаките на 7 октомври, когато бойци на Хамас щурмуваха границата, убиха 1400 души и отвлякоха над 240.

Оттогава насам Израел бомбардира палестинската територия и изпраща сухопътни войски. Според Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа са убити 9061 души, включително 3760 деца.

Ето пет ключови събития от последните 24 часа:

Израел твърди, че град Газа е обкръжен

Късно на 2 ноември израелската армия заяви, че е обкръжила крепостта на Хамас в Газа, след дни на разширяване на сухопътните операции в обсадената територия.

Oще по темата

"Израелските войници завършиха обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация Хамас", заяви пред журналисти военният говорител Даниел Хагари.

Малко след това военното крило на Хамас, бригадите "Езедин Ал Касам", заяви, че Газа ще бъде "проклятие" за Израел и че войниците, нахлули в страната, ще се приберат у дома "в черни чували".

Хизбула е мишена на Израел

Израелските военни заявиха, че са насочили "широкомащабна атака" срещу ливанската Хизбула.

Подкрепяната от Иран бойна групировка заяви, че четирима нейни бойци са загинали при ударите, след като обяви, че е атакувала едновременно 19 израелски позиции.

По-рано ракетна стрелба рани двама души в израелския град Кирят Шмона близо до ливанската граница, съобщиха медици.

Ливанската секция на въоръженото крило на Хамас заяви, че е изстреляла десетина ракети към града "в отговор на окупационните (израелски) кланета срещу нашия народ в Газа".

Трансграничният обстрел идва преди първата публична реч на лидера на Хизбула Хасан Насрала в петък от началото на войната между Израел и Хамас, на фона на опасенията, че конфликтът може да се разпространи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви при заминаването си за поредната дипломатическа обиколка в Близкия изток, че Съединените щати са "решени да възпрат всякаква ескалация".

Още евакуации в Газа

Повече притежатели на чужди паспорти и двойни граждани преминаха в Египет на втория ден, в който пропускателният пункт Рафах беше отворен за хора, които искат да избягат от Газа.

Министерството на здравеопазването в Кайро съобщи, че в Египет са влезли 21 ранени палестинци и "344 чуждестранни граждани, включително 72 деца".

Кайро заяви, че ще помогне за евакуацията на "около 7000" чужденци и лица с двойно гражданство с паспорти, издадени от над 60 държави.

По данни на организацията "Лекари без граници" (MSF) повече от 20 000 ранени все още са в капан в Газа.

Смъртните случаи в Jabalia

Правителството на Хамас в Газа заяви в четвъртък, че 195 души са били убити при двудневни израелски удари по бежанския лагер Джабалия, най-големия в палестинската територия.

То заяви, че официалните лица "са регистрирали 195 мъченици, 120 изчезнали под развалините и 777 ранени" в лагера във вторник и сряда.

На 2 октомври ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването съобщиха, че 27 души са били убити при израелски удар близо до училище на ООН в лагера. АФП не можа да провери броя на жертвите по независим начин.

Израелската армия заяви, че при удара във вторник е убит командир на Хамас, но Службата на ООН за правата на човека определи ударите като "непропорционални атаки, които могат да бъдат приравнени към военни престъпления".

Кръвопролития на Западния бряг

Размириците в окупирания Западен бряг се увеличиха успоредно с войната в Газа, като според първите респонденти в четвъртък трима палестинци са били убити от израелски огън, а един израелец е бил убит при палестинска стрелба.

Двама палестинци са били застреляни по време на израелско нападение в Ел-Бире край град Рамала, а трети е бил убит в северния град Калкиля, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

По данни на министерството от 7 октомври насам около 130 палестинци са били убити при сблъсъци с войници или еврейски заселници./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Анонимен

преди 6 месеца

До 90А на вас ви препоръчвам да отворите Талмуда ;-) .

86

Насрал

преди 6 месеца

май е изтървал нещо "ароматно" изотзад, защото му е напълно ясно какво ще стане със "смелите" хизбуланци-насраланци. Израел започна пердаха и ще ги довърши. Там е заровено кучето. Страх е ключът.

85

Анонимен

преди 6 месеца

Преди да пишете коментарчета в подкрепа на Хамас, вземете прочетете малко от Корана. Ако не разбирате какво четете - идете малко на почивка в Ливан или Сирия и ще ви образоват на място.

fallback