Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън определи нападенията на „Хамас“ в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста", предаде ДПА.

Атаките бяха "кампания на чиста жестокост", заяви Байдън вчера на среща с ръководители на еврейската общност във Вашингтон. "Не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. За мен това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам". "Хамас" донесе на света "не само терор, но и абсолютно зло", каза Байдън. "Последните няколко дни са убедително напомняне, че омразата не изчезва", допълни той.

Още по темата
На същата дискусия с водачи на еврейската общност Байдън предупреди Иран да не се въвлича в конфликта между Израел и "Хамас", тъй като има опасност от по-мащабен регионален сблъсък, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че изпращането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя палестинската ислямистка групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула".

"Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза Байдън.

Иран вероятно е знаел, че бойците от "Хамас" планират операции срещу Израел, но първоначалните доклади на американското разузнаване показаха, че някои ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака, предприета от групировката от Газа, заявиха вчера американски източници.

Същевременно американският президент призова Израел да спазва "законите на войната" в ответните си действия на безпрецедентната атака от страна на "Хамас", отбелязва Франс прес.

"Едно от нещата, които казах (на израелския премиер Бенямин Нетаняху), беше, че е наистина важно Израел при целия гняв и разочарование (...) да действа съгласно законите на войната", заяви той на срещата с представители на еврейската общност в САЩ.

Байдън изпрати своя най-висш дипломат Антъни Блинкън в Близкия изток да засвидетелства непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Израел, да се опита да осигури освобождаването на заложници и да предотврати разрастване на конфликта. Очаква се Блинкън да пристигне днес в Израел, а после да посети и Йордания. Не е планирано негово посещение на Западния бряг, където той обикновено се среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase