Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След първоначалния скок от близо 4% в цената на петрола на световните пазари заради нападението на Хамас над Израел, цените в момента се стабилизираха около 85-86 долара за барел, като не може да се очакват шокови покъпвания, освен ако няма сериозна ескалация. Страните от Персийския залив като Иран и Саудитска Арабия, които традиционно подкрепят палестинците, сега стоят дистанцирано от конфликта. САЩ от своя страна застанаха твърдо зад Израел и изпратиха бойна група със самолетоносач като предупреждение срещу всякаква намеса. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Близо 30% от глобалните доставки на петрол идват от Близкия изток. Всякакви нарушения на инфраструктура или търговски пътища - като тръбопроводи или танкерен трафик през Ормузкия проток край Иран - ще се отрази на световния петролен пазар, особено ако САЩ наложат санкции срещу Иран за подкрепата на Техеран за Хамас, каза Шуманов.

Още по темата

Вашингтон си затваря очите за петролния износ на Иран пред последните години - предимно към Китай и Индия - тъй като той помага да се облекчи недостига, възникнал от петролните санкции срещу Русия и ограниченията в добива, обявени от лидерите в ОПЕК+ Рияд и Москва. Макар да се говори, че заради новата криза Саудитска Арабия може да се откаже от свиването на добива си от 1 млн. барела на ден, за момента няма индикации за подобно действия, каза Шуманов.

"Иран има най-голям ръст в производството на петрол тази година след САЩ. Иран има ключово значение не само с добива, големите запаси на петрол, но държи и Ормузкия проток, през който минава голяма част от доставките на петрол от Персийския залив... Основно към Китай и Индия, но те са едни от най-големите потребители след САЩ. Ако пострада китайската икономика, ако имат проблеми с недостига на петролни продукти, това няма как да не нанесе глобални проблеми."

Китай е най-големият клиент на петрола на Иран. За да се избегнат санкциите, повечето от износа на суров петрол от Иран за Китай се преименува като суров петрол от други страни, според анализатори. Поради икономическите санкции и инфлацията, иранското правителство увеличи продажбите на петрол за Китай на много намалена цена. Иранският петрол достига до китайския пазар чрез камуфлажна система за доставка и кораби от сенчестия флот, които избягват контрола на регулаторните органи.

При ескалация на напрежението в Израел или в Украйна, или нови санкции срещу страните от Персийския залив е напълно възможно цените на петрола да пробият $90-$100 за барел през четвъртото тримесечие, каза Шуманов. В момента цената се определя от политически и геополитически фактори, а не от търсенето и предлагането на пазара, добави той.

Петролът вече достигна $95 за барел в края на септември, но цената беше спаднала заради опасенията от забавянето на икономиката на САЩ и рецесията в Европа, което определя прогнози за намалено търсене.

"Тепърва ще видим дали търсенето ще покрие това което Саудитска Арабия си мислеше, че ще бъде - те очакваха силно търсене, че тяхното предлагане ще бъде малко и ще държат висока цената на петрола, но може това да им изиграе лоша шега", коментира гостът.

Ще има ли дългосрочни последствия за петролните пазари от новата криза в Близкия изток и как са се държали пазарите при минали сблъсъци между Израел и Палестина може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase