Снимка: Pixabay

Паста за зъби, шоколад, прах за пране и дезодорант - продукти от ежедневието все по-често се намират под ключ в магазините в САЩ, защото дребните кражби и организираните обири се увеличават, а потребителите се борят с разходите за живот, предаде БГНЕС.

Най-големите търговци на дребно Walmart и Target, веригите аптеки CVS и Walgreens, както и фирмата за домашно обзавеждане Home Depot и търговецът на обувки Foot Locker са сред тези, които изразяват загриженост от увеличаването на кражбите, включително и от случаите на насилие, в последните си финансови резултати.
"Организираната престъпност в търговията на дребно и кражбите като цяло са все по-сериозен проблем, който засяга много търговци на дребно", заяви Лорън Хобарт, главен изпълнителен директор на Dick's Sporting Goods по време на конферентен разговор.

Влиянието на кражбите върху резервите на компанията е "значимо" както за резултатите от второто тримесечие, така и за очакванията за остатъка от годината, добави тя.

Сега Dick's очаква печалба на акция за годината в размер на 11,33-12,13 USD, което е по-малко от по-ранната прогноза за 12,90-13,80 USD.

"Неприемливо"

"През първите пет месеца на тази година в нашите магазини се наблюдава 120% увеличение на случаите на кражби, свързани с насилие или заплахи за насилие", заяви главният изпълнителен директор на Target Брайън Корнел на отделен брифинг.

"Екипът ни продължава да се сблъсква с неприемливо количество кражби на дребно и организирана престъпност на дребно", каза той.

Той отбеляза, че загубата на стоково-материални запаси е много над това, което е устойчиво в дългосрочен план.
Това се случва в момент, когато лихвените проценти скочиха от почти нула до около 5,5% за 18 месеца - най-високото ниво от 22 години насам - тъй като политиците се стремят да ограничат инфлацията.

По-високите разходи за кредитиране оскъпяват заемането на средства за големи покупки или за разширяване на дейността на компаниите, а потребителите усещат този натиск.

Според проучването на Националната федерация на търговците на дребно за 2022 г., търговците са загубили около 94,5 млрд. долара в цялата страна заради "свиване" само през 2021 г.

Под "свиване на търговията на дребно" се разбира загубата на стоково-материални ценности в резултат на фактори, включващи кражби от персонала, кражби от магазини или административни грешки.

В проучването се отбелязва също, че през 2021 г. търговците на дребно са отбелязали средно 26,5% ръст на организираната престъпност в търговията на дребно, като мнозинството от респондентите съобщават, че пандемията е довела до увеличаване на рисковете.

В резултат на това магазините инсталират прозрачни стени с ключалки на рафтовете, понякога вериги с катинари на хладилниците и разпръскват в коридорите бутони за повикване на персонала.

Незащитените рафтове често са слабо заредени, за да се ограничат кражбите в магазините.

Но тези мерки за сигурност не винаги са ефективно възпиращо средство.

През юни мъж с яке с качулка и маска на лицето използва горелка - пред очите на клиентите и служителите - за да разтопи заключени кутии в магазин на Walgreens в Куинс, Ню Йорк.

След това той напълнил чанта с продукти и си тръгнал, без да плати, според съобщения в медиите.

Жителите на Куинс също така са започнали петиция във връзка с опасните условия в няколко обекта на CVS.
Според съобщения в медиите някои търговци на дребно молят служителите си да не се намесват в случай на кражба и да не се свързват с полицията, с оглед на собствената им безопасност.

Някои от тях обмислят затваряне на обекти, като Giant обмисля затварянето на супермаркет във Вашингтон, където кражбите и насилието "са значителни и се влошават".

Става все по-трудно да се работи при тези условия, заяви говорител пред АФП, като добави, че са засегнати и други обекти.

Затваряне

Walgreens затвори пет магазина в Сан Франциско през 2021 г. поради кражби, а Walmart затвори четири обекта в Чикаго през тази година, официално поради липса на рентабилност.

"Свиването се е увеличило малко през тази година. То се увеличи и през миналата година. То е неравномерно в цялата страна", отбеляза главният финансов директор на Walmart Джон Рейни в средата на август.

"Очевидно не искаме то да се увеличава, защото това може да доведе до повишаване на цените", допълни той.
Но онлайн потребителите съобщават за все повече случаи на "светкавичен обир", при които група нахлува в магазина, заграбва стоките, които са в обсега й, и побягва.

Според полицията на 12 август в магазин Nordstrom в Лос Анджелис около 30 маскирани лица са откраднали луксозни стоки на стойност над 300 000 долара и са използвали спрей за мечки срещу охранител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase