Снимка: БГНЕС

Проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в американския щат Невада. В традиционно горещия и сух щат само за ден падна количество валежи, обичайно за два месеца. Най-тежка е ситуацията в пустинята Блек Рок, където над 70 хиляди души се оказаха блокирани в кален капан на алтернативния фестивал Burning Man.

Близо две денонощия в Невада не спират обилните валежи. Хиляди домакинства са без ток, отменени бяха над 100 полета.

Лошото време хвана неподготвени десетките хиляди посетители на популярния фестивал Burning Man в пустинята Блек Рок. Започналото в края на 80-те събитие за контракултура традиционно завършва със зрелищно палене на 12-метроlо чучело, откъдето идва и името му - "Горящият човек". Всяка година организаторите му предупреждават посетителите да носят със себе си храна, вода и всичко необходимо за престоя им. Но не били подготвени за наводнение в пустинята.

70 хиляди души попадат в кален капан. Тези, които опитали да се измъкнат с колите си затънали в глинената почва. Други, сред които и диджеят Дипло и комикът Крис Рок вървяли с километри, докато стигнат асфалтов път. Двамата са били спасени от случайно преминаващ автомобил. Очаква се валежите в Невада да продължат и днес, а преди да изсъхне почвата и да могат хората да напуснат фестивала, ще минат поне три дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase