Снимка: БГНЕС

Към момента няма информация, че ракета земя-въздух е свалила самолета, за който се предполага, че е превозвал руския наемнически лидер Евгений Пригожин. Това заявиха от Министерството на отбраната на САЩ на пресконференция в Пентагона, съобщава "Ройтерс".

Патрик Райдър, който е говорител на Пентагона, не предложи доказателства или допълнителни подробности за това какво според американските служби е причинило катастрофата.

"Нямаме никаква информация, която да потвърди в момента съобщенията в пресата, че е имало някакъв вид ракета земя-въздух, която е свалила самолета", каза Райдър пред репортери.

Съединените щати разглеждат редица теории за причините за катастрофата на самолета на Пригожин, като по-рано двама американски служители твърдяха, че ракета земя-въздух вероятно го е ударила.

Длъжностните лица, пожелали анонимност, подчертаха, че информацията все още е предварителна и се проверява, и не изключиха промяна в оценката. Други медии пък разпространиха теория, че бомба на борда на самолета или някакъв друг саботаж е причинил катастрофата.

Не е необичайно да има конкуриращи се и противоречащи си възгледи на разузнаването в правителството на САЩ в часовете и дните след международни събития.

Катастрофата идва два месеца след като Пригожин и неговите наемници от Вагнер организират бунт, в който поемат контрола над Ростов и напредват към Москва. Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че не е изненадан от съобщенията, че Пригожин е загинал в самолетна катастрофа. Той добавя, че в Русия не се случват много неща, зад които президентът Владимир Путин да не стои.

В четвъртък Путин каза, че иска да изрази искрени съболезнования на семействата на загиналите и каза, че е необходимо да се изчака резултатът от официалното разследване. 6

До момента е регистриран само един инцидент за повече от 20 години експлоатация на самолетите от модел Embraer, на какъвто е бил Пригожин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase