Снимка БГНЕС, архив

Бензинът започна да изчезва от бензиностанциите в руските региони, а в селското стопанство има дефицит на дизел, пише "Известия", цитиран от "Сега".

"Недостиг има на бензиностанциите в Крим, Краснодарския край, Астраханска и Волгоградска области, както и в Калмикия. Миналия месец имаше дефицит на А-95, а сега няма и А-92 и дизел, уточнява пред вестника директорът на "Мосрегионгаз" Герман Колотов.

"Сега работим с резерви, но на отделни бензиностанции имаме недостиг на А-92 и дизел", казва и собственикът на верига от бензиностанции Екатерина Савкина от  GP Vympel.

Колотов твърди, че влаковете с нефтопродукти от Централна Русия вече пътуват няколко седмици по-дълго от обичайното и това е причината за дефицита. Рафинериите са принудени да ограничават производството си заради претоварените складове, тъй като просто няма достатъчно транспортен капацитет. Железницата е претоварена: няма достатъчно локомотиви и цистерни, защото много от съставите й обслужват фронта.

Другата причина е масовото напускане на работници. "В склада за горива и смазочни материали на "Роснефт" в Михайловск, Ставрополска област, работниците масово напускат, защото са спрели да им плащат нощни надници, а заплатите не се индексират. Вече има недостиг на бензин А95 в бензиностанциите на "Роснефт" в Ставрополския край, както и на бензиностанциите на "Газпром", казва източник на "Известия".

Особено остър е проблемът в Крим, където така и не успяха да организират доставките на гориво след ударите по Кримския мост. Бензинът не само трудно се намира, но и е значително по-скъп. Дизел въобще няма, пише Moscow Times. Местните жители се оплакват, че зареждат на нелегални "бензиностанции", където можеш да се вредиш само с талони. "Все едно се върнахме 35 г. назад", казва местна жителка.

Руското министерство на енергетиката също призна, че има проблем с доставките на гориво, но отдава това на високата натовареност на железницата заради туристическия сезон. То се договорило с министерството на земеделието да се вземат мерки, но не се съобщава какви са. "В допълнение към общите мерки за стабилизиране на ценовата ситуация на вътрешния пазар на петролни продукти, препоръчахме на петролните компании да намерят начини за ограничаване на цените на едро на дизеловото гориво в селскостопанските райони на страната. Доставката на гориво за агропромишления комплекс е поставена под специален контрол от министерството на енергетиката", се казва още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase