Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase