Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще придвижи напред прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция, като се консултира с Конгреса, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В речта си преди срещата на върха на лидерите на НАТО, която започва днес в литовската столица Вилнюс, Съливан заяви, че президентът Джо Байдън "ясно е заявил, че подкрепя прехвърлянето", съобщава БГНЕС.

"Той не е поставял никакви уговорки по отношение на това. Той възнамерява да продължи напред с прехвърлянето", каза той.

Съливан не даде подробности относно сроковете.

Още по темата
Късно в понеделник турският президент Ердоган се съгласи да предаде на парламента кандидатурата на Швеция за членство във военния алианс НАТО, след месеци на натиск от страна на САЩ и техните съюзници.

Някои партньори от НАТО смятат, че Турция, която през октомври 2021 г. поиска да закупи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp (LMT.N) на стойност 20 млрд. долара и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети, използва шведското членство, за да окаже натиск върху Вашингтон относно военните самолети.

Съливан също така заяви, че по време на срещата на върха съюзниците от НАТО ще дадат "единен, положителен сигнал" за пътя на Украйна към членство в алианса, което е основна тема на обсъждане във Вилнюс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase