Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън защити „много трудното решение“ да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна. По думите му така силите на Киев ще разполагат с достатъчно муниции за „преходен период от време“, предаде ДПА.

Изборът беше между това да предоставим на Украйна това, от което се нуждае, за да „спре руските танкове“, или да позволим на руските сили да спрат украинското контранастъпление, каза Байдън пред Си Ен Ен.

Още по темата
Касетъчните боеприпаси представляват ракети или бомби, които се взривяват във въздуха над мишената си, разпръсквайки голям брой по-малки взривни устройства.

Част от тези експлозиви обаче обикновено не успяват да се взривят и остават по земята като опасни неизбухнали снаряди, които трябва да бъдат обезвредени, а това е заплаха за мирното население. Затова десетки страни по света са ги забранили.

„Това е война, в която боеприпасите играят много важна роля, а боеприпасите на украинските сили са на привършване“, заяви Байдън. Касетъчните боеприпаси са част от нов пакет военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 800 милиона долара.

Решението да се изпратят тези боеприпаси „не беше лесно, трябваше ми време, за да се убедя, че това наистина е нужно“, заяви Байдън. По думите му той е предприел стъпката след консултации със съюзниците.

По-рано съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан оправда решението за предоставяне на още оръжие на Украйна с думите, че САЩ „в нито един миг от конфликта няма да оставят Украйна беззащитна“.

От Киев са поискали касетъчните боеприпаси и са поели ангажимент да разминират, след като войната приключи, каза съветникът. Той добави, че разминиране така или иначе ще бъде наложително да се направи, без значение дали Вашингтон ще предостави касетъчни бомби или не, защото Русия използва подобни муниции още от самото начало на инвазията.

„Признаваме, че касетъчните боеприпаси крият опасност за мирните граждани от неизбухнали снаряди, затова отлагахме решението, колкото се може по-дълго“, каза той.

Повечето страни от ЕС и НАТО са подписали договора за забрана на касетъчните боеприпаси, известен като Конвенцията от Осло. Но САЩ не са сред тези държави.

Конвенцията е подписана от над 100 страни и „забранява всякаква употреба, производство, прехвърляне и трупане на запаси от касетъчни боеприпаси“, се казва на официалния сайт на документа.

На фона на по-ранни съобщения, че САЩ се готвят да предоставят подобни боеприпаси на Украйна, Върховният комисариат на ООН за правата на човека осъди това намерение.

„Касетъчните боеприпаси разпръскват малки бомби на обширна площ“, каза Марта Уртадо, говорител на комисариата. „Те ще убиват и осакатяват хора години наред след края на конфликта.“

Съливан заяви, че боеприпасите, които ще бъдат предоставени на Украйна, ще са с праг на разпръскване на експлозиви, който ще бъде много по-нисък от този на руските оръжия, което означава, че ще бъдат по-малко опасни за мирните граждани след края на конфликта.

Той подчерта, че Украйна използва касетъчни боеприпаси само за отбранителни нужди, „за да брани суверенната си територия“.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън за новата военна помощ, която ще включва и този тип муниции.

„Повишаването на отбранителните способности на Украйна ще осигури нови средства за деокупацията на нашата земя и ще приближи мира“, написа той в социалните мрежи по време на официалното си посещение в Истанбул.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase