Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са унищожили и последните си обявени запаси от химически оръжия, съобщи президентът Джо Байдън. С това бе сложен край на десетилетни усилия за премахване на смъртоносните оръжия, широко използвани през Първата световна война, предаде Ройтерс.

„Днес с гордост мога да заявя, че САЩ безопасно унищожиха и последните си боеприпаси от тези запаси, което ни приближава с още една стъпка към свят, свободен от ужасите на химическите оръжия“, се казва в писмено изявление на Байдън, разпространено от Белия дом.

По силата на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, ратифицирана от американския Сенат през 1997 г., САЩ и другите подписали я страни се задължават да унищожат запасите си от химически оръжия до 30 септември 2023 г.

САЩ унищожаваха остатъка от запасите си на военно-химическия полигон в Пуебло, Колорадо, както и на този в Блу Грас в Ричмънд, Кентъки.

През 2022 г. на полигона в Кентъки беше унищожена последната ракета М55 с нервнопаралитичен газ VX.

Към 1968 г. запасите на САЩ от бойни отровни вещества достигат до близо 40 000 тона, по данни на американския Център за контрол и превенция на болестите.

„Химическите оръжия са виновни за едни от най-ужасяващите епизоди на загуба на човешки живот. И въпреки че използването на тези смъртоносни вещества ще остане завинаги в историята като черно петно, днес нашата страна най-сетне изпълни обещанието ни да освободи арсенала ни от това зло“, заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Химическите оръжия за пръв път са широко използвани през Първата световна война, която е наричана още „война на химиците“.

По данни на ООН по време на ПСВ химически оръжия убиват близо 100 000 души, а оттогава те са взели над 1 милион жертви по целия свят.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase