Снимка: БГНЕС

Една от най-големите тайни на войната в Украйна е колко много ЦРУ не знае. Агенцията е толкова несигурна относно мисленето и намеренията на Володимир Зеленски, колкото и относно тези на Владимир Путин.

И докато руският лидер е изправен пред най-голямото си предизвикателство след неуспешния бунт на "Вагнер", ЦРУ се напряга да разбере какво ще направят двете страни. Президентът Джо Байдън реши, че САЩ (и Киев) няма да предприемат никакви действия, които може да застрашат самата Русия или оцеляването на руската държава, за да не ескалира Путин конфликта, а в Европа да пламне нова световна война. В замяна се очаква, че Кремъл да не ескалира войната отвъд Украйна или да прибегне до използването на ядрени оръжия.

Позицията на Америка е застрашена, тъй като почти бунтът на Евгений Пригожин, ръководител на групата "Вагнер", повдига въпроса дали Москва е изчерпала възможностите си.

"Гърбът на Путин наистина е опрян в стената", казва висш служител на военното разузнаване пред Newsweek, предупреждавайки, че макар ЦРУ да разбира напълно колко блокирана е Русия в Украйна, агенцията все пак е в неведение по отношение на това какво може да направи Путин по въпроса. С разговорите за евентуално разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус и в светлината на публичното излагане на Пригожин на ужасната цена на битката, нещо, което Москва премълчава, моментът става особено деликатен.

"Това, което се случва извън бойното поле, сега е най-важно", казва служителят, който остава анонимен, за да говори откровено. "И двете страни обещават да ограничат действията си, но САЩ трябва да наложат тези обещания. Всичко това зависи от качеството на нашето разузнаване."

"В основата на всичко, което се случва в Украйна, се води тайна война с тайни правила", казва висш служител на разузнаването от администрацията на Байдън, който също говори с Newsweek. Служителят, който участва пряко в планирането на украинската политика, поиска анонимност, за да обсъжда строго поверителни въпроси. Той, както и много други служители по националната сигурност, които разговарят с Newsweek, казват, че Вашингтон и Москва имат десетилетия опит в изработването на тези тайни правила, което налага ЦРУ да играе извънредно голяма роля: като основен шпионин, като преговарящ, като доставчик на разузнавателна информация, като логистик, като спорач на мрежа от чувствителни отношения с НАТО и може би най-важното от всичко - като агенция, която се опитва да гарантира, че войната няма да излезе извън контрол.

"Не подценявайте приоритета на администрацията на Байдън да предпази американците от опасности и да увери Русия, че няма нужда да ескалира", казва старшият офицер от разузнаването. "ЦРУ работи ли в Украйна?" пита той риторично и отговаря: "Да".

Newsweek проучва задълбочено мащаба и обхвата на дейността на ЦРУ в Украйна, особено в светлината на нарастващите въпроси в Конгреса относно степента на помощта на САЩ и дали президентът Байдън спазва обещанието си да не бъде "ботуши на земята". Нито ЦРУ, нито Белият дом дадоха конкретни отговори за потвърждение, но са поискали от медията да не разкрива конкретните местоположения на операциите на ЦРУ в Украйна или Полша, да не назовава други държави, участващи в тайните усилия на ЦРУ и да не назовава въздушната услуга, която поддържа тайните логистични усилия на САЩ. След многократни искания за протоколен коментар, ЦРУ отказва. Нито украинското, нито руското правителство отговарят на искания за коментар.

В хода на тримесечното си разследване Newsweek разговаря с над дузина експерти и служители на разузнаването.  Медията търси и противоположни мнения. Всички надеждни експерти и служители, с които тя разговаря, се съгласяват, че ЦРУ е успяло да изиграе дискретно ролята си в отношенията с Киев и Москва, в преместването на планини от информация и материали и в работата с разнообразен набор от агенти на други държави, някои от които тихо помагат, като същевременно се опитват да стоят далеч от прицела на Русия. Те не оспорват, че по основната задача на ЦРУ - да знае какво се случва в главите на лидерите на Русия и Украйна - представлява трудност за агенцията.

Експерти от разузнаването твърдят, че тази война е уникална с това, че Съединените щати са в синхрон с Украйна, но двете страни не са съюзници. И въпреки че Съединените щати помагат на Украйна срещу Русия, те формално не са във война с тази страна. По този начин голяма част от това, което Вашингтон прави, за да помогне на Украйна, се пази в тайна, а голяма част от това, което обикновено е в сферата на армията на САЩ, се извършва от агенцията. Всичко, което се прави, включително работата в самата Украйна, трябва да отговаря на ограниченията, установени от Байдън.

"Това е труден акт на балансиране – ЦРУ е много активно във войната, като същевременно не противоречи на централното обещание на администрацията на Байдън, което е, че няма американски ботуши на земята$, казва втори високопоставен служител на разузнаването, на когото е предоставена анонимност, за да говори с Newsweek.

За ЦРУ основната му роля във войната в Украйна даде тласък на морала след влошените отношения между бившия президент Доналд Тръмп и неговите шефове на шпионажа. Вторият служител казва, че докато някои в Агенцията искат да говорят по-открито за нейното подновено значение, това едва ли ще се случи. "Корпоративното ЦРУ се тревожи, че твърде многото говорене относно ролята му може да провокира Путин", казва служителят на разузнаването.

Това отчасти е причината ЦРУ да се дистанцира от всичко, което предполага пряка атака срещу Русия и каквато и да е роля в действителни битки – нещо, което Киев многократно е правил, от саботажа на газопровода "Северен поток" и моста на Керченския проток до атаките с дроновете и специалните операции отвърд границата. Тези атаки изглеждат в противоречие с обещанията на Зеленски, че Украйна няма да предприема действия, които биха могли да разширят обхвата на войната.

"Гледната точка, изтъкната от мнозина, е, че ЦРУ заема централно място в битките – да речем, например, в убийството на руски генерали на бойното поле или във важни удари извън Украйна, като потапянето на флагманския кораб "Москва" – не играе добре в Киев", казва един пенсиониран високопоставен служител на военното разузнаване, получил анонимност, пред Newsweek. "Ако искаме Киев да ни чуе, трябва да си напомним, че украинците печелят войната, а не ние".

Вашингтон тихо изрази недоволството си пред правителството на Зеленски по отношение на атаката срещу "Северен поток" миналия септември, но този акт на саботаж беше последван от други удари, включително неотдавнашната атака с дрон срещу самия Кремъл. Това повдигна въпроси относно една от основните разузнавателни отговорности на ЦРУ - да знае достатъчно какво планират украинците, за да им повлияят и да се придържат към тайното си споразумение с Москва.

Отстраняване на неизправностите

ЦРУ имаше централно място във войната още преди тя да започне. В началото на своята администрация Байдън избра Уилям Бърнс за свой глобален ловец на проблеми – таен оператор, който може да комуникира с чуждестранни лидери извън нормалните канали, някой, който може да заеме важно геополитическо пространство между открито и тайно, и служител, който може да организира работа в арената, която съществува между това, което е строго военно и това, което е строго цивилно.

Като бивш посланик в Русия Бърнс е бил особено влиятелен по отношение на Украйна. ЦРУ наблюдаваше натрупването на военна техника от страна на Русия и през ноември 2021 г., три месеца преди инвазията, Байдън изпрати Бърнс в Москва, за да предупреди Кремъл за последствията от всяка атака. Въпреки че руският президент пренебрегна емисаря на Байдън, като остана в убежището си в Сочи на Черно море, той се съгласи да говори с Бърнс чрез защитен телефон в Кремъл.

"По ирония на съдбата обаче срещата беше изключително успешна", казва вторият висш служител на разузнаването, който беше информиран за нея. Въпреки че Русия нахлу, двете страни успяха да приемат изпитани и истински правила на пътя. Съединените щати няма да се бият пряко, нито да търсят смяна на режима, обещала администрацията на Байдън. Русия ще ограничи нападението си до Украйна и ще действа в съответствие с недекларирани, но добре разбрани насоки за тайни операции.

"Съществуват неписани правила за движение", казва висшият служител на военното разузнаване, "дори и да не са кодифицирани на хартия, особено когато човек не е въвлечен във война за унищожение". Това включва да останете в рамките на ежедневните граници на шпиониране, да не пресичате определени граници и да не атакувате взаимно ръководството или дипломатите. "Като цяло руснаците спазват тези глобални червени линии, дори ако тези линии са невидими", казва служителят.

След като руските сили се изсипаха в Украйна, Съединените щати трябваше бързо да сменят скоростите. ЦРУ, подобно на останалата част от разузнавателната общност на САЩ, не беше разбрала погрешно военния капацитет на Русия и устойчивостта на Украйна, тъй като Русия не успя да превземе Киев и се изтегли от север.

До миналия юли и двете страни се нагласиха за дълга война. С изместването на войната фокусът на Вашингтон се промени от много публично и символично разполагане на войски в Европа за "възпиране" на по-нататъшни руски ходове, към предоставяне на оръжия за поддържане на способността на Украйна да се бие. Изправени пред майсторското публично лобиране на Зеленски, Съединените щати бавно и неохотно се съгласиха да доставят по-добри оръжия с по-дълъг обсег, оръжия, които на теория биха могли да застрашат руска територия и по този начин да флиртуват с ескалацията, от която се опасяват.

"Зеленски със сигурност надмина всички останали в получаването на това, което иска, но Киев трябваше да се съгласи да се подчини на определени невидими линии", казва високопоставеният служител на военното разузнаване. В тайна дипломация, ръководена до голяма степен от ЦРУ, Киев обещава да не използва оръжията, за да атакува самата Русия. Зеленски каза открито, че Украйна няма да нападне Русия.

Зад кулисите десетки държави също трябваше да бъдат убедени да приемат ограниченията на администрацията на Байдън. Някои от тези страни, включително Великобритания и Полша, са готови да поемат повече риск, отколкото Белият дом би желал. Други, включително някои от съседите на Украйна, не споделят изцяло американското и украинското усърдие за конфликта, не се радват на единодушна обществена подкрепа в техните антируски усилия и не искат да антагонизират Путин.

На ЦРУ се падна да управлява този подземен свят, работейки чрез своите колеги от външното разузнаване и тайната полиция, а не чрез обществени политици и дипломати. Агенцията създаде собствени оперативни бази и плацдарми. ЦРУ потърси помощ от съседите на Украйна, за да разбере по-добре Путин, както и Зеленски и неговата администрация. Служителите на агенцията влизаха и излизаха от Украйна на секретни мисии, за да помогнат при операциите с нови оръжия и системи, някои от които не бяха публично разкрити. Но операциите на ЦРУ винаги са били провеждани с цел избягване на пряка конфронтация с руските войски.

"ЦРУ работи в Украйна, при строги правила и с ограничение за това колко персонал може да бъде в страната по всяко време", казва друг високопоставен служител на военното разузнаване. "Черните специални оператори са ограничени  от провеждане на тайни мисии, а когато го правят, това се случва в много тесен обхват." (Черните специални операции се отнасят за тези, които се провеждат тайно.) Просто персоналът на ЦРУ може рутинно да отиде и може да направи това, което военният персонал на САЩ не може. Това включва и действия вътре в Украйна. На военните, от друга страна, е забранено да влизат в Украйна, освен при строги указания, които трябва да бъдат одобрени от Белия дом. Това ограничава Пентагона до малък брой служители на посолството в Киев.

Newsweek не успя да установи точния брой служители на ЦРУ в Украйна, но източници предполагат, че е по-малко от 100 във всеки един момент.

След като всички членове на американската армия бяха публично изтеглени от Украйна през февруари 2022 г., включително силите за специални операции, които бяха зад кулисите, Белият дом установи ролите, които различните агенции могат да играят в отговора на САЩ. Президентът Байдън подписа директиви за национална сигурност и "констатация на президента", разрешаваща някои тайни операции срещу Русия. Между Пентагона и ЦРУ бяха създадени "ленти на пътя", точно както бяха установени в Афганистан веднага след 11 септември. Бърнс и министърът на отбраната Лойд Остин работят в тясно сътрудничество - отношенията на двете агенции, според ЦРУ, никога не са били по-добри.

Сега, повече от година след нахлуването, Съединените щати поддържат две масивни мрежи, едната публична, а другата тайна. Корабите доставят стоки до пристанища в Белгия, Холандия, Германия и Полша и тези доставки се пренасят с камиони, влакове и въздух до Украйна. Въпреки това тайно, флотилия от търговски самолети ("сивата флотилия") кръстосва Централна и Източна Европа, превозвайки оръжие и подкрепяйки операциите на ЦРУ.

ЦРУ поиска от Newsweek да не посочва конкретни бази, където работи тази мрежа, нито да назовава изпълнителя, управляващ самолетите. Висшият служител на администрацията казва, че голяма част от мрежата е била успешно пазена в тайна и че е погрешно да се предполага, че руското разузнаване знае подробностите за усилията на ЦРУ. Вашингтон смята, че ако маршрутът за доставки беше известен, Русия щеше да атакува центровете и маршрутите, отбелязва служителят.

Нищо от това не може да се осъществи без големи контраразузнавателни усилия за осуетяване на шпионажа от страна на Русия. Руското разузнаване е много активно в Украйна, казват експертите, и се предполага, че почти всичко, което САЩ споделят с Украйна, също стига до руското разузнаване. Други източноевропейски страни са също така надупчени от руски шпиони и симпатизанти, особено страните на първа линия.

"Голяма част от времето ни е заето в преследване на руски прониквания в чужди правителства и разузнавателни служби", казва служител на военното контраразузнаване, работещ по войната в Украйна. "Успяхме да идентифицираме руски шпиони в украинското правителство и армия, както и в различни други точки от веригата за доставки. Но руското проникване в страните от Източна Европа, дори тези, които са членки на НАТО, е дълбоко и руските операции за влияние ни засягат пряко."

След като през Източна Европа започна да тече оръжие на стойност милиарди долари, друг въпрос, по който работи ЦРУ, е задачата за борба с корупцията, която се оказа основен проблем. Това включва не само отчитане къде отиват оръжията, но и прекратяване на кражбите и рушветите, свързани с движението на толкова много материали към Украйна.

Връзката с Полша

По-малко от месец след като руските танкове пресякоха границата на път за Киев, директорът на ЦРУ Бърнс кацна във Варшава, посети директорите на полските разузнавателни агенции и сключи окончателните споразумения, които биха позволили на ЦРУ да използва съседната на Украйна страна като свой таен център .

След края на Студената война Полша и Съединените щати, чрез ЦРУ, установиха особено топли отношения. Полша беше домакин на "черна площадка" на ЦРУ в село Старе Кейкути през 2002-2003 г. И след първоначалното руско нахлуване в Донбас и Крим през 2014 г. дейността на ЦРУ се разшири, за да превърне Полша в третата по големина станция в Европа.

Полша официално стана центърът на реакцията на НАТО, първо в справянето със стотици хиляди бежанци, бягащи от битката, а след това като логистичен център за оръжия, които отиват към Украйна. Страната стана и център на открития военен отговор. В Полша е създаден преден щаб на V армейски корпус (5-ти корпус). Допълнителни доставки и боеприпаси за употреба от САЩ се съхраняват в Полша. Активиран е постоянен армейски гарнизон, първият в историята, разположен в източната част на НАТО, а днес в Полша има около 10 000 американски войници.

Но истинската стойност на Полша е нейната роля в тайната война на ЦРУ. Бърнс се върна във Варшава миналия април, като се срещна отново с министъра на вътрешните работи и координатора на "специалните служби" Мариуш Камински, за да обсъдят обхвата на сътрудничеството между двете страни, особено в събирането на разузнавателна информация. От Полша служителите на ЦРУ могат да се свържат с многобройните си агенти, включително украински и руски шпиони. Персоналът на наземния клон на ЦРУ в Центъра за специални дейности се грижи за сигурността и взаимодейства с техните украински партньори и силите за специални операции на 20 нации, почти всички от които също действат от полски бази. Кибер операторите на ЦРУ работят в тясно сътрудничество с полските си партньори.

Близостта на американско-полските отношения особено се отплати за 24 часа миналия ноември. Бърнс беше в централата на турското разузнаване в Анкара, за да се срещне със Сергей Наришкин, неговия руски колега. Там той подчерта "стратегическата стабилност", според високопоставен служител на правителството на САЩ, и отправи ново предупреждение, че Съединените щати няма да толерират ядрени заплахи или ескалация. От Турция той отлетя за Украйна, за да информира Зеленски за преговорите.

Докато той пътуваше, ракета падна в полския град Пржеводов, на по-малко от 20 мили от украинската граница, предизвиквайки дипломатическа лудост. Руско нападение срещу страна от НАТО би задействало член 5 от Хартата на НАТО, принципът, че атака срещу един е атака срещу всички. Но американското разузнаване, чрез наблюдение на топлинни сигнатури, които проследяват всяко изстрелване на ракета, веднага разбра, че ракетата е с произход от Украйна, а не от Русия. Оказа се, че това е украинска ракета земя-въздух, която се е объркала. Бърнс получи разузнавателната информация от Вашингтон и незабавно я предаде на полския президент Анджей Дуда.

Една криза беше предотвратена. Но се задаваше нова. Ударите в Русия продължаваха и дори се увеличаваха, противно на фундаменталното условие на САЩ за подкрепа на Украйна. Имаше мистериозна вълна от убийства и саботажи в Русия, някои от които се случиха в и около Москва. Според заключението на ЦРУ някои от атаките са вътрешни по произход, предприети от зараждаща се руска опозиция. Но други бяха дело на Украйна – дори ако анализаторите не бяха сигурни в степента на ръководство или участие на Зеленски.

"Кармата е жестоко нещо"

В началото на войната Киев направи свое собствено "несъгласие" с Вашингтон да приеме ограниченията на администрацията на Байдън за нападение срещу Русия, въпреки че това го постави в неизгодно военно положение, тъй като руските сили започнаха въздушни и ракетни атаки от собствената си територия. В замяна САЩ обещаха оръжие и разузнаване, които идваха във все по-големи количества и огнева мощ, докато Зеленски натискаше все повече.

"Неспоразумението се задържа доста време. Имаше случайни трансгранични артилерийски атаки и някои грешни оръжия, които се приземиха в Русия. Във всеки случай Украйна отричаше каквото и да е участие."

След това дойде атаката срещу газопроводите "Северен поток" на 26 септември. Макар и не в Русия, те бяха мажоритарна собственост на руската държавна газова компания "Газпром". Украйна отново отрече да е замесена въпреки подозренията на ЦРУ. Ние "нямаме нищо общо с инцидента в Балтийско море и нямаме информация за... саботажни групи", каза главният помощник на Зеленски, наричайки всякакви спекулации за противното "забавни теории на конспирацията".

Следва атентатът с камион бомба на моста в Керченския пролив на 8 октомври. Украйна заплаши да атакува моста, който свързва Русия и Кримския полуостров, който Москва беше анексирала през 2014 г. в ход, осъден като незаконен от голяма част от света . Въпреки че не беше ясно кой е извършил атаката, Путин обвини украинските "спецслужби". На среща с неговия Съвет за сигурност Путин каза: "Ако продължат опитите за извършване на терористични актове на наша територия, отговорите на Русия ще бъдат сурови и по своя мащаб ще съответстват на нивото на заплахите, създадени за Руската федерация". И наистина Русия отговори с множество атаки срещу цели в украински градове.

"Тези атаки само допълнително засилват ангажимента ни да стоим с народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Белият дом относно руския ответен удар. Зад кулисите обаче ЦРУ се опитваше да определи произхода.

"ЦРУ научи с атаката на Кримския мост, че Зеленски или не е имал пълен контрол или не е искал да знае за определени действия", казва служителят на военното разузнаване.

Атаката на Керченския мост беше последвана от още по-далечен удар по руската бомбардировъчна база Енгелс, на почти 700 мили от Киев. ЦРУ не е знаело за нито една от тези атаки предварително, според високопоставен служител на САЩ, но започнаха да циркулират слухове, че агенцията, чрез някаква мистериозна трета страна, насочва други да ударят Русия. Агенцията даде категоричен и необичаен протоколен отказ.

"Твърдението, че ЦРУ по някакъв начин подкрепя саботьорски мрежи в Русия, е категорично невярно", каза говорителят на ЦРУ Тами Торп.

През януари тази година Бърнс отново беше в Киев, за да се срещне със Зеленски и неговите украински колеги, обсъждайки тайната война и необходимостта от запазване на стратегическата стабилност. иев започваше да усеща вкуса на потенциална победа и следователно беше по-склонен да поема рискове", казва вторият високопоставен служител на разузнаването. "Но до края на годината се появиха и руски диверсионни групи".

Януарските преговори имаха малък ефект. Що се отнася до самите саботажни удари, високопоставеният служител на правителството на САЩ казва пред Newsweek, че ЦРУ не е имало предварителна информация за украински операции.

Всичко това кулминира в атаката с дрон на 3 май вътре в стените на Кремъл в Москва. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев обвини Съединените щати и Великобритания, като каза, че "терористичните атаки, извършени в Русия, са ... предназначени да дестабилизират социално-политическата ситуация и да подкопаят конституционните основи и суверенитета на Русия". Украинските официални лица имплицитно признаха вината. "Кармата е жестоко нещо", отговори съветникът на Зеленски Михайло Подоляк, наливайки масло в огъня.

Високопоставен служител на полското правителство каза пред Newsweek, че може да е невъзможно Киев да се убеди да спази тайното споразумение, което е сключил, за да ограничи войната. "По мое скромно мнение, ЦРУ не успява да разбере същността на украинската държава и безразсъдните фракции, които съществуват там", казва полският служител, пожелал анонимност, за да говори откровено.

В отговор високопоставеният служител на военното разузнаване на САЩ подчерта деликатния баланс, който агенцията трябва да поддържа в многобройните си роли, като каза: "Колебая се да кажа, че ЦРУ се провали". Но длъжностното лице каза, че саботажните атаки и трансграничните боеве създават изцяло ново усложнение и продължаващият украински саботаж "може да има катастрофални последици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase