Снимка: БГНЕС

Американските шпионски служби са забелязали още преди дни признаци, че шефът на наемниците Евгений Пригожин се готви да въстане срещу руското министерство на отбраната, съобщиха американските медии.

Служители на разузнаването са провели брифинги в Белия дом, Пентагона и на Капитолийския хълм за възможността за размирици в Русия цял ден преди те да се разгърнат, съобщават "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс".

Шпионските служби за пръв път започнаха да следят индикациите, че Пригожин и неговата наемна войска "Вагнер" възнамеряват да се изправят срещу руското военно ръководство в средата на юни, пише "Пост".

Според "Таймс" в средата на седмицата информацията вече е била както солидна, така и тревожна, което е довело до поредицата от брифинги.

В едно въстание, което се разви с главозамайваща скорост, силите на Пригожин се придвижиха от лагерите си в Украйна към Русия и превзеха регионално военно командване в южния град Ростов на Дон, след което настъпиха към Москва.

Тъй като служителите на американското разузнаване получиха информация, че Пригожин е подготвял военни действия, те започнаха да се опасяват от хаос.

Американските шпионски служби смятат, че самият Путин е бил информиран, че Пригожин, някогашен близък съюзник, подготвя бунта си поне ден преди той да се случи, съобщава "Пост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase