Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше задържан в съда в Маями във вторник, за да се изправи пред обвиненията в престъпление, че незаконно е съхранявал документи, свързани с националната сигурност, когато е напуснал поста си, и е излъгал длъжностните лица, които са се опитали да ги получат обратно, съобщиха американски медии.

Тръмп и бившият му помощник Уолт Наута са били задържани, съобщи служител на съда, преди предявяването на обвинението, насрочено за 15:00 ч. (19:00 GMT), когато те трябваше да представят показания.

Изслушването трябва да бъде закрито за камери и предавания на живо.

Това ще бъде второто посещение на Тръмп в съдебната зала през последните месеци. През април той се призна за невинен по щатски обвинения в Ню Йорк, свързани с плащане на пари за мълчание на порнозвезда. Явяването във вторник в Маями беше по федерални обвинения.

Поддръжници, носещи шапки "Да направим Америка отново велика" и американски знамена, скандираха "Маями за Тръмп" и "Латиноамериканци за Тръмп", докато кортежът спря пред сградата на съда. Един мъж беше чут да скандира: "САЩ! САЩ!"

Кметът на Маями Франсис Суарес заяви пред репортери пред сградата на съда, че не е имало никакви проблеми със сигурността.

Властите се бяха подготвили за тълпи от до 50 000 души и евентуално насилие, като напомниха за нападението срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г.

Тръмп неведнъж е обявявал, че е невинен и обвинява администрацията на президента демократ Джо Байдън, че се е насочила срещу него. Във вторник в социалните мрежи той нарече специалния съветник Джак Смит, който ръководи обвинението, "мразещ Тръмп".

Смит обвинява Тръмп, че е изложил на риск националните тайни, като е взел със себе си хиляди поверителни документи, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г., и ги е съхранявал по безразборен начин в имението си Мар-а-Лаго във Флорида и в голф клуба си в Ню Джърси, според обвинителния акт на голямото жури, публикуван миналата седмица.

Снимки, включени в обвинителния акт, показват кутии с документи, съхранявани на сцената в балната зала, в банята и разхвърляни по пода на складово помещение.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е излъгал служителите, които са се опитали да ги върнат. Федерални обвинения към бивш президент на САЩ е безпрецедентно в американската история.

В обвинителния акт се твърди също, че Тръмп е влязъл в заговор с Наута, за да запази класифицирани документи и да ги скрие от федералното Гранд жури. Наута, който е работил за Тръмп в Белия дом и в Мар-а-Лаго, трябваше да се яви в съда заедно с Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

ОВчу

преди 11 месеца

Кланът Клинтън ще направи всичко, за да не позволи на Тръмп да участва на предстоящите избори. Когато имаше възможноста, Тромпета трябваше да натика в затвора Килъри Клинтън за къде по сериозни и тежки нарушения за класифицирана информация с "Имейлите", той я съжали и ето до къде я докара!

69

Анонимен

преди 11 месеца

Тръмп е добър бизнесмен и добър актьор! Всички играят заедно в една много интересна играта ,но много хора не го проумяват! Докато конспираторите чакат някой да спаси света от злото,злото мачка наред ....Тръмп беше за ваксините,Путин също беше за ваксините!

68

Анонимен

преди 11 месеца

Глобалистите нещо са се възпалили, знаят как ще загубят и играят мръсно!

fallback