Снимка БГНЕС

София е използвала "много агресивен език" срещу Скопие. Това заяви посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер в интервю за Македонското радио и телевизия, цитрано от БГНЕС.

"Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук", казва тя.

Анджела Агелер е посланик на САЩ в РСМ от по-малко от година - тя връчи акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски през ноември 2022 г.

"Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност", допълни висшият дипломат.

Още по темата

"В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Тя заяви, че има "голям късмет", че е посланик на САЩ в Скопие, а в София. "Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз. Съсед, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности", допълни още Агелер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase