Снимка БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е инициатор на "черните списъци" за влизане в страната.. Това каза пред bTV евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му тези списъци включвали и евродепутати.

Според Ковачев ако кажеш, че Гоце Делчев се е определял като българин, няма да можеш да влезеш в Македония.

По думите му темата за отношенията ни със съседката ни е много дълга, а началото и е още от 90-те години, след като България подкрепила създаването на Северна Македония след разпада на Югославия.

"Ние бяхме толкова въодушевени, че не сметнахме за необходимо да изясним нашите проблеми извън територията на България. Смятахме, че по братски ще успеем да преодолеем наслагваните с няколко десетилетия, омраза и фалшификации и по този начин сами да надмогнем проблемите", подчерта Ковачев.

Още по темата
"Категорично България не се държи със Северна Македония, така както Русия с Украйна, истината е обратна", заяви евродепутатът.

"Човешките права са ключови за ЕС. В Скопие, ако заявиш, че си българин, е проблем. Тази страна е кандидат-член за Европейския съюз. Призовавам Народното събрание да приеме спешно промените в закона за българско гражданство", каза той.

По думите му историческата комисия е абсолютно блокирана и не работи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase