Снимка БГНЕС
fallback

Ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Би Би Си.

Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа "възможно най-скоро", за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара. Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът "не подлежи на обсъждане".

Неплатежоспособността, която би била първата в историята на САЩ, може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара - с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Ако САЩ свършват

преди 1 година

парите и не искат да печатат нови(което е съмнително и невероятно),да си внесат за финансов министър наш Кокорчо-хем финансите в цветущо състояние,хем има пари за всичко,хем взимаме 13 млрд нов дълг.А за ПП е финансов титан, готов за нобелов лауреат.Но я няма Мустафата да го покани,а новият посланик на САЩ може да е прозрял на какви яйца го е насадила тя у нас,на какъв куц кон е заложила.А САЩ ще се оправят-ще предизвикат нов финансов колапс в света и ще прехвърлят дълга си на други.

132

Анонимен

преди 1 година

https://youtube/watch?v=CMcY0Sw4k6oКЪДЕ Е СВОБОДАТА КЪДЕ МОГА ДА ОБЩУВАМ С ВАС БЕЗ СОРОСОТРОЛОВЕЕ И СОРОСОЦЕНЗУРАА?

131

Анонимен

преди 1 година

доларовата печатница накрая ще доведе до хиперинфлация и всичко свършва.

fallback