Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън официално обяви кандидатурата си за преизбиране днес, като постави началото на борбата си да убеди народа на САЩ, че заслужава още четири години в Белия дом и възрастта му няма да попречи на способността му да управлява.

Още по темата
Във видео, публикувано рано във вторник, Байдън очертава състезанието през следващата година като борба срещу републиканския екстремизъм, имплицитно твърдейки, че се нуждае от повече време, за да изпълни напълно обещанието си да възстанови характера на нацията.

"Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка. И все още сме", каза той във видеото, което започна с изображения на активисти за въстанието и правата на абортите от 6 януари 2021 г., протестиращи пред Върховния съд на САЩ.

"Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече права или по-малко", казва Байдън. "Знам какъв искам да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране."

Официалната декларация на Байдън слага край на всички останали съмнения относно намеренията му и поставя началото на състезание, което може да се превърне в реванш с неговия съперник през 2020 г., бившия президент Доналд Тръмп. Той влиза в надпреварата със значителен законодателен рекорд, но с нисък рейтинг на одобрение - главоблъсканица, която неговите съветници досега не са успели да разрешат.

А като най-възрастният президент в историята, Байдън също се сблъсква с продължаващи въпроси относно възрастта си.

Официалното обяваване на кампанията за преизбиране идва точно четири години след деня, в който Байдън официално обяви кандидатурата си за 2020 г. Това състезание се превърна в мисия за възстановяване на характера на страната и предотвратяване на Тръмп да постигне втори мандат.

Четвъртата и последна президентска кампания на Байдън ще почива на подобни теми. Точно както направи през 2020 г., Байдън се позовава на идеалите на нацията, особено с призрака на завръщането на Тръмп.

Неговият анонсиращ видеоклип предупреждава срещу "MAGA екстремистите", които според него "диктуват какви решения в здравеопазването могат да вземат жените, забраняват книги и казват на хората кого могат да обичат".

"Всяко поколение американци е било изправено пред момент, когато е трябвало да защитава демокрацията. Отстояваме личните си свободи. Отстоявайте правото на глас и нашите граждански права", казва той. "А това е нашият момент."

Но кампанията на Байдън също ще се основава на популяризирането на постигнатото през първите две години от неговото президентство – и аргумента, че се нуждае от повече време, за да "довърши работата".

"Знам, че можем", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase