Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане на заеми, които му дават възможност да помага на страни, изправени пред изключително висока несигурност, и отварят пътя за подкрепа за разкъсваната от война Украйна, която се очаква да бъде на стойност около 15 млрд. долара.

Промените се прилагат в ситуации, "включващи екзогенни шокове, които са извън контрола на властите на страната и обхвата на техните икономически политики и които пораждат по-големи от обичайните рискове", и се отнасят до ключови пречки при изготвянето на програми за тези държави, се казва в изявление на базирания във Вашингтон кредитор от петък.

При одобряването на промените в политиката за финансови гаранции изпълнителният съвет заяви, че пристъпването към програма, подкрепена от фонда, в случаи на изключително висока несигурност "ще изисква внимателна преценка дали такъв план би бил осъществим и надежден предвид вероятните рискови характеристики".

Фондът традиционно отпуска заеми само на държави, които имат ясен път за изплащане на задълженията си към организацията, за да се гарантира способността ѝ да продължи да отпуска заеми на други държави. Това е под въпрос за Украйна, след като руската инвазия миналата година опустоши експортната ѝ икономика и инфраструктура, убивайки хиляди хора и прогонвайки още повече хора от домовете им.  

Фондът проучва възможността за многогодишен пакет от помощи за Украйна на стойност до 15 млрд. долара, за да покрие нуждите на страната и да осигури катализатор за повече международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските сили. Ако бъде постигнато споразумение, МВФ за първи път ще предложи пълноценна програма за заем на страна, която е във война.

На 15 март МВФ заяви, че ще приключи преговорите за отпускане на заем на Украйна "в близките дни".

Освен промяната в правилата за отпускане на заеми на фонда, програмата за заем ще изисква одобрение от страните от Г-7, донорите и кредиторите на Украйна, гарантиращи устойчивостта на дълга на страната, както и ангажимент от страна на правителството в Киев за провеждане на редица политики.

Повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 1 седмица

НИТО ГЛАС ЗА ПАРТИИТЕ НА ВОЙНАТА. МИР

87

Анонимен

преди 1 седмица

КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ НА сТАЛИНКА - С НАЩИТЕ ПАРИ ПОМЕН ПРАВИ НА УКРАЙНА

86

Реалист

преди 1 седмица

Ето защо всичко поскъпва. Естествено тези простотии ги плаща обикновения европеец. Върхушката си коригира заплатите и облагите редовно.