Снимка: БГНЕС

Администрацията на САЩ смята, че вероятността Русия да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна е малка, съобщи американският вестник „Политико”. Според източниците на изданието тази позиция е изразил в четвъртък съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан във видео разговор с група експерти. Според публикацията по време на закритите консултации „Съливан каза, че наистина няма опасения, че Владимир Путин ще използва стратегически ядрени оръжия срещу Украйна или западните съюзници“.

Както се посочва в материала, администрацията на САЩ „все още има опасения“, че ръководството на Русия „може да нареди използването на тактически ядрени оръжия в Украйна, но в момента няма ясни признаци, че това ще се случи в близкото бъдеще." Съливан не поясни дали оценката се основава на наличието на някакво американско разузнаване.

Съливан също е казал, че Джо Байдън на среща тази седмица в Киев с Володимир Зеленски е обсъдил какви „гаранции“ може да даде Вашингтон на Киев, ако бъдат приключени евентуални мирни преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase