Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Сваленият край бреговете на Южна Каролина китайски балон е бил част от голяма програма за наблюдение на Китай, развивана от "няколко години", заяви Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Oще по темата
Такива балони са прелитали над територията на САЩ общо четири пъти при управлението на президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън, но Вашингтон не е успял веднага да установи, че това са разузнавателни балони, каза бригаден генерал Пат Райдър, прессекретар на американското министерство на отбраната. Но по думите му "последвалите разузнавателни анализи" са позволили на САЩ да заключат, че става дума за китайски опити за шпионаж и да научат "доста повече" за програмата.

Той отказа да даде повече подробности за предишните случаи, в които в американското небе са засичани подобни балони. Райдър заяви единствено, че става дума за прелитане над "места, които биха представлявали интерес за Китай".
(БТА, Владимир Сахатчиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 година

Това от серията глупави новини от Пентагона ли е? "китайски шпионаж", това е когато в китайския ресторант те подслушва сервитьорката, макар и да не разбира много, но за какво й е балон?

24

Катюшин47

преди 1 година

Ами янки,само вие ли искате да шпионирате.Освен ваща има и други държави.

23

Анонимен

преди 1 година

Американците сами казаха,че балона е метеорогичен и, че няма какво да видят, което вече не са видели с сателитети си. После нещо смениха тактиката и гръмнаха балона.

fallback